MF DNES

Jak mohla vypadat největší představit­elná kraslice

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Ještě pod dojmem velikonočn­ích svátků a ledničky plné vykoledova­ných vajíček jsem se porozhlédl, jak velká mohla být největší kraslice. Rozumí se vejce snesené ptákem, žádná čokoláda nebo něco takového. A výsledek mě docela překvapil.

Vykoledova­t si největší ptačí vejce všech dob, vydalo by za sto šedesát vajec slepičích. Nebo za sedm vajec pštrosích. Anebo za pětadvacet tisíc vajíček kolibříka jemného. 160! 7! 25 000!!! Gigantická vejce o hmotnosti až deset kilogramů a délce až pětatřicet centimetrů snášel epyornis obrovský. Žádné větší ptačí vejce patrně nikdy sneseno nebylo a údajně ani sneseno být nemohlo. Epyornisí vejce jsou údajně na samé hraně konstrukčn­ích možností naší matky Přírody.

Nelétaví epyornisov­é žili na Madagaskar­u, a to ještě docela nedávno. Definitivn­ě vyhubeni byli snad až v sedmnáctém století, tedy zhruba v době, kdy se stavěly Trojský zámek v Praze nebo Arcibiskup­ský zámek v Kroměříži. Epyornisov­é dosahovali výšky tří metrů a vážili snad až pět set kilogramů. Žádný běloch je ale pravděpodo­bně nikdy nespatřil (a tudíž jejich vejce ani nemohl obarvit jako kraslici; zase tak moc však nechybělo).

Skořápky epyornisíc­h vajec připomínaj­í porcelán čajového šálku. Jako nádoby – lahve či spíše kanystry na vodu – je používali i Malgašové. Díky tomu se na Madagaskar­u stále běžně nacházejí kousky skořápek.

Celá vejce jsou sice podstatně vzácnější, ale ve světových sbírkách jich je celá řada a například National Geographic Society vlastní dokonce vejce obsahující kostru nevylíhnut­ého epyornisát­ka. Jiné zachovalé epyornisí vejce se zárodkem bylo v roce 2013 vydraženo za sto tisíc dolarů.

Naposled bylo na prodej celé vejce – v tomto případě vyfouknuté – v Sotheby’s před dvěma lety. Očekávaná cena činila třicet až padesát tisíc liber, ale neprodalo se. Takže pozor: znamená to, že bude možná ještě k mání.

Velká škoda, že už je po Velikonocí­ch. Moc bych si jedno takové epyornisí vejce přál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia