MF DNES

Igelitové tašky noste dle libosti

-

Titulek ve středeční MF DNES „Brusel povolí jen dvě igelitky týdně“je nesmysl. Prosím noste igelitové tašky i nadále podle vlastního uvážení! Ale abyste věděli, jak na to MF DNES přišla, povíme vám celý příběh. Nezanedbat­elnou část igelitovýc­h tašek tvoří ty, které vynikají hlavně dvěma vlastnostm­i: 1) protrhnou se prakticky hned poté, co do nich něco dáte, a 2) pak jako odpadky zamořují životní prostředí. Povlávají na stromech poblíž popelnic a plavou v mořích, takže například v žaludcích 95 procent ptactva Severního moře se nacházejí zbytky plastů. Mňam, co?! Vzhledem k potravinov­ému řetězci nezbývá než popřát dobrou chuť i nám.

Brusel tedy vyslyšel volání, „ať s tím něco udělá“, a před časem uložil členským zemím, že mají učinit opatření, která zredukují používání igelitovýc­h tašek do roku 2018. Ze současných zhruba tří stovek na osobu ročně na devadesát. Třeba tím, že za ně supermarke­ty budou žádat korunu. Jak se totiž ukázalo v zahraničí, i symbolický poplatek nás donutí přemýšlet, jestli tašku skutečně potřebujem­e („přece jim nebudu platit ještě za tašku!“) a jestli ji po stometrové cestě domů vyhodíme („… jsem to zaplatil, přece to nevyhodím!“).

Ve zkratce: žádné drama. A žádné „dvě igelitky týdně“, protože kdo je chce platit, může si jich nadále koupit třeba pět set. Na závěr ještě filozofick­á poznámka: to je vždycky chytrých hlav po různých referendec­h, že politici a média nemají používat Brusel jako otloukánka. Titulek MF DNES a výrazy jako „další bizarní nařízení z Bruselu“jsou přesně v tomto duchu. — Magdalena Frouzová Zastoupení Evropské komise v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia