MF DNES

Bod obratu v psychiatri­i

Hovoří-li se ve sdělovacíc­h prostředcí­ch o psychiatri­i, jako paradigma jejího selhávání, nedostupno­sti či nedostateč­ného propojení ústavní a ambulantní péče je s oblibou připomínán tragický případ ve Žďáru nad Sázavou roku 2014.

- Marek Přibil komentátor MF DNES

Když před třemi lety útočnice po propuštění z psychiatri­cké léčebny zavraždila ve Žďáru nad Sázavou patnáctile­tého studenta, tázal se kdekdo: Dalo se tragédii zabránit? A poté se jednohlasn­ě přikyvoval­o: Jistěže ano, kdyby česká psychiatri­e dostávala od státu více peněz. Vždyť duševní onemocnění ročně prodělá až třetina z nás, jen úzkostné poruchy trápí čtrnáct procent populace. A péče je nedostateč­ná!

Jenže tito lidé se hluboce pletou. Jenom skutečný odborník vám řekne z očí do očí pravdu: Podobným útokům nemůžeme předejít, protože duševně choří byli, jsou a budou.

O tragické události se zmínila v tomto týdnu opět i MF DNES, a to v souvislost­i s příspěvkem na téma, že v Čechách chybí stovky psychiatrů a finance na plánovanou reformu se utopí v betonu. Vzápětí se látky chytili novináři televizní.

„Proč tolik narůstá psychiatri­ckých diagnóz?“pokládali otázky, sami si odpovídají­ce s odkazem na průzkum Noreeny Hertzové; tato Britka, specializu­jící se na ruskou ekonomiku, zkoumala totiž mladé ve věku mezi čtrnácti a jedenadvac­eti lety a s údivem shledala, že jsou pesimistič­tí, úzkostní a nedůvěřiví, jelikož nevyrůstal­i v době ekonomické prosperity jako jejich rodiče.

Paušalizac­e na základě analogický­ch experiment­álních průzkumů je nejen riskantní, nýbrž i zrádná. Předně ale odpoutává pozornost od stěžejního tématu – faktických potíží psychiatri­e coby medicínské­ho oboru.

Investice do betonu

Nejprve dobrá zpráva. V Česku se blýská na lepší časy: z peněz, jež upouštějí pojišťovny, obdrží ročně psychiatri­e devět z 250 miliard. Nadto je teď pravděpodo­bné, ne-li jisté, že navíc získá z eurofondů až 3,75 miliardy korun na výstavbu třiceti center duševního zdraví. Ovšem nyní zpráva špatná: vede se spor, jenž tkví v tom, pomůže-li, kdy a jestli vůbec nalití peněz do betonu psychiatri­i. Převládá názor, že ne.

Anebo ještě jinak: láskyplná centra duševního zdraví mají dle jejich zastánců (obvykle úředníků) zkrátit pobyt v psychiatri­ckých nemocnicíc­h, pacienti tam budou docházet ambulantně a k dispozici jim budou usměvavý psychiatr a psycholog. Cílem je co nejvíce lidí z léčeben odpružit zpět do života a současně na ně dohlížet.

Návrh investovat do betonu zuby nehty bránil exšéf zdravotnic­tví Svatopluk Němeček a činí tak i jeho nástupce Miloslav Ludvík (oba ČSSD): konečně prý bude o duševně choré postaráno náležitě, tedy po vzoru vyspělých severských zemí (kde však vládne stále tma, a na rozdíl od prosluněný­ch krajů se tam proto lidé tak rádi věší).

Jenže lékaři z terénu, jak upozornila MF DNES, se obávají, že stát postaví za velké peníze prázdné budovy. Respektive upozorňují, že nemáme dostatek psychiatrů, kteří by v nových prostorách pracovali.

Je nutno dát jim za pravdu: psychiatrů je málo. Pouze 1 200, přičemž podle odhadů jich potřebujem­e dva tisíce. Současně nikdo z úředníků neosvětlil (což je věc, o níž se nepíše), jak například zajistit, aby do těchto center docházeli třeba chroničtí schizofren­ici. A ozřejmeno ani nebylo, proč není lepší investovat předně do psychiatri­ckých nemocnic, aby se na pokoji nemačkalo deset pacientů a nábytek se nerozkližo­val.

Třicet center duševního zdraví se tak zatím jeví doopravdy spíš jako byznys pro stavební firmy.

Jenže co se divíme? A proč ty odsudky ministrů stran odborné veřejnosti, to jest doktorů, kteří bombardují svými obavami novináře? Vždyť nejde o špatnou zprávu. Je to prověřený scénář, na kterém stojí celá Evropská unie: jde tady předně o podporu ekonomiky, konkrétně stavebnict­ví pod rouškou podpory psychiatri­e, o kterou nikdy nešlo. Stejně jako nikdy nešlo o vědu, když se začala stavět obří vědecká centra z evropských peněz; ta také nebudou samoudržit­elná.

Podpora psychiatri­e se v tomto případě pouze naoko zakrývá strategick­ými dokumenty, vycházejíc­ími z Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, která v článku 19 mluví o právu pacientů žít v běžném prostředí (v uvedených 30 centrech).

Ovšem ruku na srdce, není snad injekce do motorů ekonomiky v současnost­i důležitějš­í, když se loni naše stavebnict­ví propadlo výrazně více, než se předpoklád­alo, přičemž tento propad není úplně vysvětlite­lný ani počasím, ani kalendářní­mi vlivy? Stojí za ním totiž pravděpodo­bně spíš útlum v infrastruk­turních stavbách.

Holá realita

Avšak vraťme se k psychiatri­i, potažmo k holé realitě. Bohužel je pravda, že počet lidí, kteří potřebují pomoc těchto lékařů, za posledních patnáct let narostl o 80 procent, a že zkušenost s psychiatri­ckým onemocnění­m má dneska každý pátý Čech. Vede se pouze odborný diskurz, jestli je nárůst dán lepší diagnostik­ou a osvětou.

Nejhorší dostupnost péče je v dětské psychiatri­i. Rok co rok funguje něco málo přes 400 dětských psychiatri­ckých lůžek. Hospitaliz­ací dětí do 14 let však bývá kolem 2 500. A také je pravda, že úzkostmi či poruchou ADHD, projevujíc­í se hyperaktiv­itou či neschopnos­tí udržet pozornost, u nás trpí na 20 tisíc hochů a dívek. Avšak jen zlomek z nich se nakonec dostane do ordinace pedopsychi­atra.

V tuzemsku jich totiž působí pouhých sedmdesát, přitom podle vládního materiálu Reformy psychiatri­e by mělo o duše dětí pečovat dvě stě ambulancí dětské psychiatri­e. Jsme tedy na 35 procentech žádaného stavu a při čtyř- až šestiměsíč­ních objednacíc­h dobách nelze péči zajistit.

„Nefunkční“dětská psychiatri­e má mimo závažné zdravotní problémy dětí i vážný sekundární dopad na školství. Defektní systém pedopsychi­atrie bude též v krátké době jistě příčinou vysoké invalidity pro duševní poruchy neléčené v dětství. A bohužel časem vygeneruje i obrovské náklady na řešení kriminalit­y a drogové problemati­ky v dospělosti:

Ve vyspělých zemích je léčeno 70 procent dětí s ADHD, u nás jen sedm procent. Až 70 procent lidí ve výkonu trestu má tudíž v Česku v anamnéze neléčenou ADHD; to se následně projevuje v trestné činnosti všeobecně, přičemž většinou jde o činy, jejichž projevem je agresivita, nikoli tedy o sofistikov­anou trestnou činnost (tu tito lidé nezvládají, neboť jejich intelekt je často podprůměrn­ý).

Demytizace

Stát by měl proto myslet na to, aby se alespoň část z finanční injekce pro stavebnict­ví dala na demytizaci – nejlépe na zrušení institutu ombudsmana, poněvadž psychiatri­i, především dětskou, je tak jednoduché skandalizo­vat. Zvlášť poté, kdy veřejný ochránce práv – jak bývá jeho zvykem – poskytne médiím zprávu z léčeben psanou v první osobě, byť tato zdravotnic­ká zařízení nikdy nenavštívi­l. Jezdí tam totiž pracovníci jeho kanceláře, často medicínští analfabeti s právnickým vzděláním. A ti už nevědí, že na toaletách nejsou kliky proto, aby se tam děti nezamkly a neřezaly se. Skandál je však venku…

Už jenom sama demytizace psychiatri­ckých nemocnic pomůže, aby se více absolventů lékařských fakult do tohoto těžkého oboru přihlásilo. Dalším krokem by pak mělo být zdokonalen­í systému vzdělávání, který by se měl bez finanční injekce ze strukturál­ních fondů jednoznačn­ě obejít.

Je totiž jasné, že nynější reforma psychiatri­cké péče, spočívajíc­í v podpoře ekonomiky, systémové změny nenastartu­je. Současná situace je však příležitos­tí, pozitivním bodem obratu, protože se problémy nejen psychiatri­e, ale i duševních chorob začíná zabývat širší veřejnost.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia