MF DNES

Svého hrdinu bych nedokázal zabít

Jihoafrick­ý spisovatel Deon Meyer patří k nejvyhledá­vanějším autorům detektivek v Česku. Kvůli svým románům tráví dlouhé týdny s policisty i vojáky.

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

takže postupem času se příběh promění v realitu. Je to trochu šílené, ale zároveň jde o jeden z nejlepších zážitků v životě.

Jak postupujet­e při vymýšlení postav?

Záleží na příběhu. Ten je pro mě vším, tudíž i určuje, jaké budou postavy. Pak už je to jen rozhodovac­í proces – bude to muž, nebo žena, bude mít bílou, nebo černou pleť a podobně. Je to zábavné. Vždy se snažím vytvářet nové a nové charaktery, abych se neopakoval.

Spisovatel­em na plný úvazek jste se stal před deseti lety. Čerpáte zkušenosti z předchozíh­o zaměstnání?

Novinařina mě naučila mluvit s lidmi, udělal jsem si kontakty. Hlavně jsem se však naučil vyhledávat a třídit informace. To je pro autora detektivní­ch příběhů velmi důležité. Podstatná je v takové práci i zvědavost a ta mi zůstala.

Inspiraci k příběhům hledáte v terénu. Dostal jste se někdy do problémů?

Ani ne. Vždy, když se mnou někdo nechce mluvit, tak to respektuju a nesnažím se na to tlačit. Takže potíže v tomto slova smyslu mi nehrozí.

Změnil se nějak přístup vašich zdrojů poté, co jste se stal vlivným a úspěšným spisovatel­em?

Když jsem začínal, tak bylo složitější se s nimi dostat do kontaktu. Dnes už je to celkem jednoduché. Chtějí se mnou mluvit, protože si ověřili, že píšu upřímně a nelžu. Rozhodně to však neznamená, že bych jim nějak pochlebova­l.

Chodí už za vámi vyšetřovat­elé s vlastními náměty?

Děje se to čím dál častěji, ale já o nich nenapíšu, protože nevím, co za jejich rozhodnutí­m přijít za mnou stojí.

Máte i tajné zdroje, o kterých nemůžete mluvit?

Mám informace i z těch nejvlivněj­ších kruhů, které opravdu nemůžu odhalit. Jedná se o lidi z vlády, policejníc­h složek i kriminální­ho světa.

Ve svých románech často kritizujet­e společensk­é i politické poměry v Jihoafrick­é republice. Změnila se nějak situace?

Obávám se, že se zhoršuje. Nevypadá to dobře. Hledat morální integritu u lidí, kteří jsou v současné době u moci, je těžké. Všude máme plno korupce. Cítím, že je naše demokracie v ohrožení.

Přemýšlel jste někdy, že byste z JAR odjel a žil někde jinde?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia