MF DNES

Steinmassl­ová září jako ostrá baba i stárnoucí matka

-

Vůbec ne, vytvořil jsem ho náhodou, a navíc jen pro jednu jedinou scénu. Alkoholike­m je, protože jsem to tehdy do příběhu potřeboval.

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Kdo od Tracyho Lettse viděl jen Zabijáka Joea, bude překvapen. Ani ve své nejslavněj­ší hře současný americký dramatik nejde pro nadávku či sprosté slovo daleko, v kusu Srpen v zemi indiánů však tarantinov­ský komediální nádech nahrazuje ostrý hrot mířící hluboko pod kůži dlouhodobý­ch vztahů a stereotypů jedné rodiny.

Hru v originále uváděnou pod názvem August: Osage County už z tuzemských scén nastudoval­i v Hradci Králové, Plzni či Zlíně. Nejznámějš­í verzi však zřejmě připravil režisér Michal Dočekal pro pražské Stavovské divadlo. V roce 2009 za roli v něm získala Kateřina

Mám k němu velmi hluboký citový Burianová několik hereckých cen včetně Thálie. A není divu, ústřední role matky Violet, která po ztrátě manžela zve zpět pod svá křídla všechny tři dcery, je Lettsem napsána tak, že k velkým výkonům vybízí.

I za téměř čtyři roky starou filmovou verzi amerického režiséra Johna Wellse, která šla v českých kinech pod názvem Blízko od sebe, si Meryl Streepová vysloužila nominaci na Oscara i Zlatý glóbus, samozřejmě za roli Violet.

Hozená rukavice

Srpen v zemi indiánů nyní nastudoval Divadelní spolek Kašpar sídlící v pražském Divadle v Celetné v režii zdejšího herce Pavla Lagnera. Zmíněná role matky připadla Mileně Steinmassl­ové. Ta se hozené rukavice chopila ve velkém stylu a od začátku podává skvělý výkon. Črtá ji na jednu stranu jako ostrou nekompromi­sní babu, která nemá ve zvyku chodit okolo horké kaše a s chutí

Můj tvůrčí proces je velmi intenzivní, si podává každého z rodiny, kdo je v dosahu. Dcera nebo vnučka, všechno rozloží až na atomy. Na straně druhé však Steinmassl­ová do postavy dokázala dostat onu Lettsem umně naznačenou nejistotu a děs z osamění, které stárnoucí žena důsledně skrývá za drsnou maskou či za masivní konzumací pilulek.

Dobrou nahrávačko­u je jí další výrazná postava Lettsova kusu, nejstarší dcera Barbara v podání Jitky Nerudové.

Kouzlit netřeba

I zbytek ansámblu si se svými rolemi poradil, vůči dvěma ženám však zůstává v poloze dobře doplňující­ch statistů. Snad až na Adriana Jastrabana v magicky rozpačitém momentě jeho předobědov­é modlitby.

Jak je v Celetné zvykem, režie neexhibuje, vše je na hercích. Lagner ví, že předloha oplývá tak břitkými dialogy, že není třeba kouzlit. I scéna Tyhle myšlenky vás napadnou, ale myslím si, že je velmi důležité tady zůstat a snažit se bojovat za změnu. tak vlastně nabízí jen dva prostory, křeslo matky s jídelním stolem uprostřed a pak oddělené sofa před televizí stranou od hlavního dění.

Nejlepší moment nabídne představen­í při pohřební hostině, herci se přestřeluj­í zvučnými debatami upomínajíc­ími na to nejlepší ze seriálu Californic­ation. Místo televizní tragikomed­ie se však schyluje ke smutně reálnému konci, který rozhřešení či usmíření nepřináší.

Srpen v zemi indiánů se v Celetné povedl jednak proto, že Letts hru výborně napsal, takže to byla sázka na jistotu, a jednak proto, že Milena Steinmassl­ová podala jeden ze svých nejlepších výkonů. Divadlo v Celetné

 ?? Foto: Divadelní spolek Kašpar ?? Postava Mileny Steinmassl­ové ztratila manžela, tak se snaží získat zpět alespoň své tři dcery.
Foto: Divadelní spolek Kašpar Postava Mileny Steinmassl­ové ztratila manžela, tak se snaží získat zpět alespoň své tři dcery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia