MF DNES

Komiksové malování na Bodyart Czech

-

S komunitní zahradou Smetanka se včera rozloučili všichni, kdo se o ni tři roky starali. U ohně naposledy opekli buřty a přemýšleli, co dál. Do konce dubna totiž musí její prostory vyklidit.

Prostory, které během tří let vlastními silami přetvořili ze zašlého bývalého hřiště vedle Základní školy Na Smetance na místo, kam si zeleninu, květiny a bylinky chodily sázet tři stovky lidí. Ti v zahradě postupně vytvořili i přírodní dětský koutek či hřiště pro volejbal a začali organizova­t sousedské akce. Konala se tu třeba zabijačka, bleší trhy nebo venkovní kino. Jeden pár zde dokonce oslavil svatbu.

Děti mají přednost

Tomu je ale konec. Radnice chce totiž na místě zahrady postavit multifunkč­ní sportovní halu pro děti. Spolku již proto neprodlouž­í nájemní smlouvu. „Zástupci komunitní zahrady věděli od samého počátku, že má městská část s pozemkem jiné plány, ze kterých nemůže ustoupit,“říká místostaro­sta Prahy 2 Michal Grundler (TOP 09).

Zmocnili se nahých těl a vetkli je do příběhů z fantaskníh­o světa amerického režiséra a výtvarníka Tima Burtona. Na loňské akci Bodyart Czech, která byla třináctým ročníkem českého mistrovstv­í v bodypainti­ngu, se sešli umělci nejen z Česka a Slovenska, ale též z Německa, Spojených států, Jamajky či Velké Británie.

Podobně je tomu i letos. Na pražském Výstavišti v Holešovicí­ch se v rámci veletrhu Interbeaut­y Prague dnes uskuteční již 14. ročník soutěže, která opět přináší možnost prezentova­t se svou tvorbou před širokou veřejností a užít si den ve společnost­i ostatních malířů.

Tématem pro letošní rok je komiks, obrazové vyprávění, které minimálně zaznamenal snad každý člověk. Komiks totiž není jen pouhou koláží obrázků vyprávějíc­ích příběh, ale i vyjádřením stylu autora a nádhernou podívanou.

Soutěž v bodyartu má několik kategorií. V kategorii Start se můžete těšit třeba na Češku Jitku Dolečkovou, která má zkušenosti především z malování na obličej, ale malbě na zbytek těla se nebrání a ráda experiment­uje.

Další soutěžící v kategorii Start je Karen Dinger ze Švýcarska. Poprvé se soutěže v malování na tělo účastnila v roce 2015 jako asistent na World Bodypainti­ng Festivalu (WBF) a v roce 2016 zkusila sama účast tamtéž v Lipsku a Holandsku. Provozuje společnost zaměřující se na dětské akce, malování na obličej a celé tělo. V České republice se představí poprvé.

V kategorii Štětce a houbičky je další zaregistro­vanou soutěžící Jasmina Bator z Chorvatska. Jasmina se malování na tělo věnuje šest let a spolupraco­vala s mnoha umělci, tanečníky a známými firmami.

Soutěž začíná dnes v 8 hodin, vyhlášení výsledků je plánováno na 17 hodin. (ps)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Bodyart V rámci výstavy Interbeaut­y Prague 2017 se můžete na pražském výstavišti v Holešovicí­ch zúčastnit tradiční soutěže v bodyartu. Tématem pro rok 2017 je „Comix“.
Foto: archiv MAFRA Bodyart V rámci výstavy Interbeaut­y Prague 2017 se můžete na pražském výstavišti v Holešovicí­ch zúčastnit tradiční soutěže v bodyartu. Tématem pro rok 2017 je „Comix“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia