MF DNES

Praha jednala o žalobě kvůli kartě Opencard

-

Město jednalo s vlastníkem Opencard, firmou eMoneyServ­ices (EMS), o žalobě na dopravní podnik (DPP), od kterého chce EMS zaplatit zhruba 25 milionů korun. Takzvanou mediaci oběma stranám nařídil soud. Celkově na městě a dopravci firma nárokuje asi 750 milionů korun. „Účelem setkání bylo dohodnout se na mediaci ve sporu o neuhrazené licenční poplatky DPP, případně ve všech sporech, které vedeme s Prahou. Ze strany města nebyla vůle se dohodnout, proto pokračují soudní spory a ohledně Lítačky nebylo vůbec nic za dva roky vyřešeno,“sdělil ředitel EMS Petr Stránský.

Firma vede s Prahou celkem osm sporů. EMS žaluje nezaplacen­é služby, porušení licenčních smluv nebo porušení autorského práva. Podle Stránského není vyloučeno, že EMS podá další žaloby. EMS zažalovala

Několikamě­síční jednání mezi školou, radnicí a spolkem skončilo nezdarem. Lidé proto o víkendu zahradu vyklidí. A to přesto, že na hřiště radnice ještě ani nevypsala výběrové řízení a zatím jen připravuje projekt. „I v rámci jeho tvorby je žádoucí, aby byl pozemek uvolněn. Chceme v areálu provést průzkum georadarem, prozkoumat podloží budoucího hřiště a zamezit tak možným propadům půdy,“vysvětluje Grundler, proč radnice neprodlouž­ila nájemní smlouvu do doby, než stavba hřiště začne.

Zda se zahrada otevře jinde, zatím není jisté. „Hledáme vhodný pozemek, abychom nemuseli skončit úplně. Poradíme si. Komunita Smetanky trvá dál, společná zkušenost nás stmeluje a věříme, že nová Smetanka bude žít dál,“říká Kalousová. rovněž firmu XT-Card, která Praze dodala kartu Lítačka, jež nahrazuje Opencard. EMS si nárokuje celkem 656,8 milionu korun, které podle Stránského narostly o dalších 94 milionů za úroky. Úroky denně rostou o čtyři miliony, tvrdí Stránský. (ČTK)

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Opencard Karta Pražana se Praze prodražila.
Foto: P. Topič, MAFRA Opencard Karta Pražana se Praze prodražila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia