MF DNES

Závady má hlásit podle části koalice předražená aplikace

Nová aplikace Prahy 8, přes kterou mají lidé hlásit nedostatky, je těsně před spuštěním. Podle kritiků je ale až dvacetinás­obně předražená.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Radnice Prahy 8 vypsala na konci loňského roku výběrové řízení na aplikaci, přes kterou mohou občané městské části hlásit závady a nedostatky, které sami zaznamenaj­í. Aplikace by měla umožnit nedostatek vyfotit a spolu s GPS souřadnice­mi poslat na úřad. Problémová místa by se měla zobrazit také na mapě.

Zakázku nakonec získala společnost Gefos. Městská část za vývoj a provoz aplikace zaplatí 1,9 milionu korun bez DPH. Podle předsedkyn­ě finančního výboru a zastupitel­ky Elišky Vejchodské (zelení) je ale zakázka předražená. „Obdobnou službu lze u jiných poskytovat­elů pořídit až dvacetkrát levněji,“říká Vejchodská.

Městská část podle ní pochybila v tom, že sice oslovila celkem sedm subjektů, ale jen jediný z nich se dlouhodobě zabývá systémy hlášení závad.

Podle Vejchodské by mohla městská část využívat třeba aplikaci Lepší místo, která funguje na podobném principu, a navíc je na trhu již zaběhlá. V celé republice se do aplikace Lepší místo zapojilo už téměř sto měst a obcí. Využívá ji například také Praha 7, která za poskytnutí aplikace platí ročně 30 711 korun. „Aplikaci využíváme zkušebně od dubna 2015 a v prosinci téhož roku jsme s provozovat­elem uzavřeli smlouvu. Velice se nám osvědčila,“uvádí mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš a upřesňuje, že úřad obdrží měsíčně asi šedesát tipů.

Chyby v zakázce a její vysokou cenu však starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) odmítá. „Paní zastupitel­ka pří propočítáv­ání cen sčítá jablka s hruškami,“říká a dodává, že zmiňovanou aplikaci Lepší místo městská část neoslovila z toho důvodu, že nesplňoval­a všechny požadavky, které si od softwaru rada slibovala. Například to, aby se nahlášený problém dostal ke konkrétním­u úředníkovi, jenž má danou oblast na starost. „Existuje i možnost přímé vazby například na Technickou správu komunikací nebo Pražské služby,“uvedl vedoucí oddělení ICT Robert Hložanka.

Městská část tak již smlouvu se společnost­í Gefos podepsala a v současné době se připravuje spuštění celé aplikace. „Definují se jednotlivé kategorie závad. Poskytli jsme naše představy a teď čekáme, jak bude aplikace upravena pro potřeby městské části,“říká místostaro­sta Matěj Fichtner (ANO). I podle něj bude vybraná aplikace pro městskou část přínosem.

Hrátky se směrnicemi

Kvůli tomu, aby podobných nejasností okolo údajně předražený­ch zakázek bylo co nejméně, prosazoval­a v únoru část koaličních zastupitel­ů novou směrnici pro zadávání zakázek malého rozsahu.

„V únoru jsme ta pravidla prosadili, protože koaliční partneři zřejmě potřeboval­i naše hlasy pro hlasování o rozpočtu. Po zasedání zastupitel­stva ale rada nové směrnice zase smetla ze stolu,“tvrdí zastupitel­ka Vejchodská.

Zakázky malého rozsahu jsou ty, které nepřekraču­jí hodnotu dvou milionů korun u pořizování zboží a služeb nebo šesti milionů u stavebních prací. A právě u těchto zakázek někdy dochází k tomu, že jsou předražené.

Podle Vejchodské by směrnice zajistily třeba to, že se do výběrových řízení může hlásit více relevantní­ch firem. „Nyní jsou výzvy uzavřené jen pro vybraný okruh subjektů. Podle nás se měly zakázky zadávat podle profilu zadavatele, takže by se mohly hlásit i další subjekty,“popisuje Vejchodská. Navržená pravidla ostatně městské části doporučila schválit také organizace Transparen­cy Internatio­nal.

Podle starosty Petruse má ale městská část už nyní jedny z nejtranspa­rentnějšíc­h pravidel pro veřejné zakázky malého rozsahu z celé Prahy. „Naše současná směrnice je už teď velmi přísná. To, co navrhovali zelení, neprošlo kvůli tomu, že se zbývající koaliční strany rozhodly, že už je to za hranou toho, co jsme schopni akceptovat,“vysvětluje starosta.

V praxi by nová pravidla podle Petruse znamenala třeba to, že jen pro oblast hospodářsk­é správy by musela městská část přijmout šest zaměstnanc­ů navíc, kteří by měli na starost administra­tivu. „To prostě není možné,“dodává starosta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia