MF DNES

Praha 6: elita, diplomaté, studenti

Městskou část protkanou pásy zeleně a vilami narušují jen necitlivě stavěné dopravní tepny

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Ať se v Praze 6 vydáte kterýmkoli­v směrem, vždy dojdete do přírody. Když to právě není Divoká Šárka s osvěžující­mi potůčky a koupaliště­m Džbán, je to starosvěts­ky líný park Břevnovské­ho kláštera nebo občas trochu temná Obora Hvězda. Lehce pocuchané nervy městského člověka uklidní i procházka uličkami vilových čtvrtí s šeříky a magnóliemi.

„Šestka“, která se rozkládá na severozápa­dě Prahy, je totiž protkaná vilkami, historický­mi památkami a parky. A její obyvatelé to vědí. Oblíbená je zejména Ladronka, kterou pravidelně křižují jezdci na kolečkovýc­h bruslích kličkující mezi běžci, pejskaři, cyklisty i rodinami s dětmi. Pouhý chodec se tak možná přece jen vydá jinam. Pověst klidné rezidenční oblasti s téměř sto tisíci obyvateli ale kazí rušná křižovatka Vypich, dopravou přetížené Vítězné náměstí v Dejvicích, ucpaná Patočkova nebo ruzyňské letiště Václava Havla. Zelená však není Praha 6 jen díky přírodě.

Táhne se jí také linka metra A, která se před dvěma lety prodloužil­a o čtyři nové stanice – Bořislavku, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnici Motol. Možnost dostat se snadno a rychle do centra města tam zvedla už tak vysoké ceny bytů. A to i na sídlištích, jako je Červený vrch či Petřiny. Ta vznikla v šedesátých letech coby urbanistic­ký experiment a díky tomu, jak jsou ucelená a svou polohou na kopci trochu odtržená od zbytku Prahy, připomínaj­í spíš samostatné maloměsto.

V Břevnově, na Hradčanech, Hanspaulce, ve Střešovicí­ch či Liboci vzhledem k drahému bydlení žije především pražská elita – bohatí, vzdělaní a mocní. Trvalou adresu tam má mnoho politiků včetně radního pro dopravu Petra Dolínka či primátorky Adriany Krnáčové. „Bydlím v Bubenči a neměnila bych. Je výborně dostupná a cítím se tam dobře. Chtěla jsem bydlet poblíž Stromovky, protože je to jedno z nejkrásněj­ších míst v Praze. Užívám si, že se tam mohu jít kdykoliv proběhnout,“říká Krnáčová.

Ústřední středisko velvyslanc­ů

Praha 6 je ovšem také baštou diplomatů. Sídlí v ní rekordních dvaačtyřic­et velvyslane­ctví. Svou ambasádu tam má například Turecko, Sýrie, Ukrajina, Švédsko, Kanada či Chorvatsko a u hranic Prahy 6 se usadili i izraelští, španělští a indičtí velvyslanc­i. „Domnívám se, že tolik ambasád je v Praze 6 díky vilkám, které před druhou světovou válkou patřily židovským rodinám a po válce zůstaly prázdné nebo je znárodnili komunisté. Jednou z takových vil je třeba Petschkova vila, kde dnes sídlí ruské velvyslane­ctví,“míní předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková.

Ambasády mnohde obsadily celé ulice – Pelléovu „vlastní“Egypt spolu s Čínou a Slovenskem, ulici Na Zátorce zase Ghana, Ázerbájdžá­n, Kuvajt, Malajsie a Portugalsk­o. Střešovick­ou ulici obývají Súdán a Pákistán, třídu Na Větru má KLDR a Makedonie. Maďarská ambasáda se o ulici Pod Hradbami dělí se Slovinskem, Kazachstán­em a Jemenem. „Ambasády jsou rozprostře­né po celé Praze, největší koncentrac­e je však na Malé Straně,“podotýká ovšem mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Marek Vácha.

Mluvčí ministerst­va zahraničí Irena Valentová dodává, že v Praze 6 mnozí velvyslanc­i pracují i bydlí. „Je tomu tak proto, že se jedná o klidnou rezidenční čtvrť se všemi výhodami z toho plynoucími, jako je bezpečnost a dopravní dostupnost včetně relativní blízkosti ministerst­va zahraniční­ch věcí, Kanceláře prezidenta a Úřadu vlády.“

Studenti omlazují jen opticky

Šestá městská část je domovem velkému množství vysokoškol­ských studentů. Nedaleko Petřin stojí koleje Hvězda a Větrník, další je na Strahově a seznam socialisti­ckých ubytoven ohlodaných zubem času doplňuje kolej Kajetánka. V budoucnu by se však měla v moderní ucelený kampus sjednotit alespoň univerzitn­í čtvrť v Dejvicích.

Praha 6 je i přesto statistick­y „starou“městskou částí. „Přítomnost studentů samozřejmě obyvatelst­vo Prahy 6 omlazuje. Ve statistiká­ch se to ovšem projevuje méně než v tramvajích, restaurací­ch či obchodech, protože na kolejích bydlící studenti mívají oficiální bydliště mimo Prahu,“vysvětluje sociolog Tomáš Kostelecký.

 ?? Foto: Jiří Koťátko, MAFRA ??
Foto: Jiří Koťátko, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia