MF DNES

Lidé z „šestky“jsou v Praze nejvzdělan­ější

-

Šestá městská část ve své historii zažila období bouřlivého stěhování. „V letech 1900 až 1931 se počet obyvatel zvýšil z 25 tisíc na 94 tisíc. Vrcholu, 139 tisíc, dosáhla v roce 1970,“popisuje ředitel Sociologic­kého ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký s tím, že se následný odliv obyvatel zastavil a dnes v Praze 6 stabilně žije kolem sta tisíc lidí. Především těch bohatších.

Co podle vás vystihuje Prahu 6?

Tato městská část se stala oblíbeným bydlištěm vyšších společensk­ých vrstev. To platí pro bloky bytových domů v Bubenči a dolní části Dejvic, které tvoří cosi jako „Královské Vinohrady na levém břehu Vltavy“, ale především pro vilové čtvrti v horní části Dejvic, ve Střešovicí­ch či na Břevnově. Praha 6 je zkrátka dobrá adresa. Dokonce i panelová sídliště Prahy 6 mají punc elity mezi sídlišti.

Jací jsou obyvatelé Prahy 6?

Jsou o něco starší, než je celopražsk­ý průměr. Především proto, že je mezi nimi o něco menší podíl lidí v produktivn­ím věku. Praha 6 je také oblíbené bydliště cizinců, hlavně Rusů, Američanů a lidí ze západní Evropy. Bydlí zde ovšem i dost Ukrajinců a Slováků.

Připisují si také nějaké „nej“?

Nejenže v Praze 6 bydlí bohatí lidé, ale hlavně je městskou částí s nejvzdělan­ějším obyvatelst­vem ze všech. Podle posledního sčítání lidu z roku 2011 mělo vysokoškol­ské vzdělání plných 30,4 procenta obyvatel starších patnácti let. Mezi ekonomicky aktivními lidmi to bylo dokonce téměř 42 procent. (kh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia