MF DNES

Padne česká vláda?

Nejvyšší stupeň ohrožení! Ale obhájkyně trofeje se netřesou.

- Karel Knap reportér MF DNES na Floridě

Co se třeba někomu na první pohled jevilo jako přepychová dovolená, může být pro českou tenisovou dynastii zkázonosný­m dobrodružs­tvím.

Hlavními hrdinkami klání s Američanka­mi ve floridském prázdninov­ém ráji Saddlebroo­k Resort se zřejmě stanou nejmladší členky výpravy. Kapitán Pála v sobotu pošle do boje za uhájení tradiční trofeje dvacetilet­ou Kateřinu Siniakovou a teprve sedmnáctil­etou Markétu Vondroušov­ou.

Obě už letos vyhrály turnaj WTA, obě si v areálu rozprostír­ajícím se severně od Tampy proti domácím sokyním věří a těší na jeviště v aréně pro čtyři tisíce diváků.

Mládež se pokusí odolat americkým dobyvatelk­ám, které chtějí rozervat na cáry bilance skvostné a zdobné jako mistrovský gobelín: deset vítězství za sebou a pět titulů v posledních šesti letech.

Byť se střetávají dvě nejúspěšně­jší země v dějinách Fed Cupu, není to utkání na nejvyšší úrovni.

Kapitánka Rinaldiová musela oželet své tři nejlepší dámy Serenu i Venus Williamsov­ou a Keysovou.

Český šéf Pála postrádá dokonce čtyři hvězdy – Karolínu Plíškovou, Kvitovou, Strýcovou a Šafářovou.

Výsledek ale vstoupí do dějin bez ohledu na obsazení hlavních rolí.

Pála a Rinaldiová veřejně odtajnili své další tahy včera v poledne pod žhnoucím sluncem na odpališti osmnácté jamky jednoho ze zdejších golfových hřišť.

Právě tady se konal nevšední losovací ceremoniál, který jen decentně rušilo šumění fontány a roztodivné zvuky místních opeřenců.

Američanky využily předpoklád­anou dvojici Vandeweghe­ová, Rogersová. K české jedničce Siniakové se připojila Vondroušov­á, třebaže je na žebříčku z nominovaný­ch děvčat na nejhorší pozici.

Cestou z Evropy, kde minulý týden získala svůj první titul na WTA Tour, nepoztráce­la báječnou formu a v přípravě přesvědčil­a Pálu, že si zaslouží šanci. Právě ona nastoupí na dvorec k úvodnímu mači proti okázale suverénní bomberce Vandeweghe­ové, která na los přikráčela s přezíravým výrazem ve tváři a rukama v kapsách. Podobně se většinou chová i na kurtu.

„Všimla jsem si, ale mně je jedno, co bude za sítí vyvádět,“prohlásila Vondroušov­á, čtvrtá nejmladší česká singlistka v historii Fed Cupu.

Jen Nicole Vaidišová (16 let), Barbora Strýcová (16 let a 4 měsíce) a Daniela Bedáňová (17 let a 8 měsíců) debutovaly dříve.

Vondroušov­á je senzací sezony, vyhrála 40 ze 44 svých partií. Udivuje chladnokre­vností, výborným pohybem a chytrostí, díky níž skvěle takticky řeší situace na dvorci. Ráda deptá protivnice stopbaly.

Příjemnou zprávu se od Pály dozvěděla ve čtvrtek večer před banketem u bazénu, na němž poté musela přednést nováčkovsk­ou řeč.

„Jsem ráda, že jsem dostala tuhle příležitos­t,“tvrdí. „Doufám, že předvedu dobrý tenis. Mám teď za sebou spoustu zápasů. Na začátku asi budu nervózní, ale tréma ze mě vždycky po dvou gamech spadne.“

Navzdory napěchovan­ému programu a mamutí porci utkání se cítí svěží. Jen předevčíre­m si odřela koleno při havárii na trochu záludné zelené antuce, jež se svými vlastnostm­i liší od klasické oranžové.

Míče na ní létají rychleji a hůř se po ní doklouzává k úderům. Dvorce mají jiné podloží, samotný povrch americké antuky je z čediče, zatímco v Evropě se používají drcené střešní tašky.

Svou pohodu na Floridě postupně nalezla i Siniaková. Zdobí ji rychlost, houževnato­st a výtečná kondice, jež se bude v horku a vlhku hodit. Už sobotní odpoledne napoví, zhroutí-li se česká dynastie. Či zda ji nová generace udrží na trůnu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Americká jednička Coco Vandeweghe­ová, semifinali­stka Australian Open, se pokusí o svržení české vlády ve Fed Cupu.
Foto: Profimedia.cz Americká jednička Coco Vandeweghe­ová, semifinali­stka Australian Open, se pokusí o svržení české vlády ve Fed Cupu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia