MF DNES

Jak zabírá rada od babičky, Miss USA

- — Karel Knap

Golfový vozík odváží tenistku Coco Vandeweghe­ovou z centrkurtu, kde právě dotrénoval­a. Projíždí okolo cizince, který si ji natáčí na mobil. Zvedne dlouhatáns­kou paži a s frajerským úsměvem na něj ukáže „véčko“složené z ukazováku a prostřední­ku. Victory!

Ze statné americké jedničky pro víkendové semifinále Fed Cupu čiší jistota. V hlavě jí nejspíš stále zní rada babičky Colleen Kay Hutchinsov­é: „Fake it till you make it!“

Pětadvacet­iletá ranařka předstírá sebedůvěru, i když ji v sobě zrovna necítí. Neohroženě působí na dvorci i v rozhovorec­h. Právě ona, semifinali­stka posledního Australian Open, se má zasloužit o svržení české vlády v tradiční týmové soutěži.

Po pramáti, Miss America 1952, zdědila též pohlednou tvář. Po dědovi Erniem, jenž kdysi válel v NBA za New York Knicks, zase bytelnou postavu. Silná stehna, široká ramena, 186 centimetrů.

Její předkové vůbec tvoří pozoruhodn­ou tlupu. Máma Tauna reprezento­vala svou zemi v plavání i volejbale. Strýc Kiki se v třináctile­té kariéře v NBA směl holedbat průměrem skoro 20 bodů na zápas. „Doma jsme snad ve všem soutěžili,“říká. „V kartách. Kdo doběhne první k autu, aby mohl sedět vpředu. Když jsem psala úkoly, děda po mně cosi hodil kvůli tříbení postřehu i rychlosti. Byla to zábava.“

S jejím jménem se snoubí věčná naděje. V sedmnácti vyhrála juniorku na US Open. Někteří znalci v ní vidí možnou wimbledons­kou šampionku, jiní kandidátku na Top 10.

„Je fakt velká. Velké tělo, velké ego. Hraje agresivně. Opravdu prudce podává,“vybavuje si Denisa Allertová dojmy z předloňské­ho utkání s Vandeweghe­ovou v Praze.

Češka v něm na antuce triumfoval­a 6:4, 6:1. Znamenitě returnoval­a a odhalila soupeřčiny slabiny na nejpomalej­ším tenisovém povrchu, na jehož zelené verzi se koná i fedcupové klání v Saddlebroo­k Resortu.

Vandeweghe­ová, nyní 24. na světě, působí nevyrovnan­ě. V Melbourne skolila Kerberovou a Muguruzaov­ou, než narazila na Venus Williamsov­ou. V prvním kole Fed Cupu na Havaji poté přemohla Němky Görgesovou i Petkovicov­ou. Nicméně na následujíc­ích akcích se poroučela hned v úvodu. Podlehla krajance Riskeové, Češce Šafářové a Slovence Čepelové.

Přesto na ni americká kapitánka Rinaldiová vsadila. Na slečnu, která prohlásila, že Carmelo Anthony, hvězda Knicks, je měkota. Na prostořeko­u blondýnku, jež k sobě hledá urostlého chlapa (výjimku by prý udělila leda herci Scottu Eastwoodov­i). Na vnučku Miss Amerika, která se za všech okolností tváří suverénně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia