MF DNES

Hvězdné Chicago vstřebává nečekané K. O.

- — Michael Langr

Pro takový mančaft mělo být první kolo play-off jen předkrmem. Byl nabitý hokejovými esy, cílil vysoko, pasovali ho mezi hlavní favority na Stanley Cup...

Po pouhých čtyřech zápasech je Chicago ze hry a připomíná boxera, který leží na zemi po direktu od soupeře z nižší váhové kategorie a s hvězdičkam­i před očima marně dumá: Jak se to, sakra, mohlo stát?

Blackhawks, po základní části nejlepší tým konference, vypakovali z play-off hokejisté Nashvillu, kteří prošli mezi elitní osmičku Západu z posledního místa. Kteří, snad jen s výjimkou gólmana Pekky Rinneho, nemají žádnou superstar rovnající se hvězdám Chicaga.

Jenže skvělý brankář, kvalitní defenziva, mladistvé nadšení, energie a týmový výkon položili celek plný osobností typu Jonathana Toewse, Patricka Kanea, Duncana Keitha či Mariána Hossy na lopatky. V noci na pátek bylo dílo zkázy dokonáno porážkou 1:4 v Nashvillu.

„Prohrát sérii play-off je samo o sobě těžké. Ale když prohrajete čtyřikrát po sobě a vymetou vás tak, jak to udělali s námi, je to jiný příběh,“smutnil kapitán Toews. „Máme v kabině kluky, kteří zažili cestu až na vrchol a s tím potenciále­m, co tady máme, si připadám, jako kdybychom se teď do play-off vůbec nedostali.“

Chicago je nejúspěšně­jším týmem poslední dekády. Od roku 2015 získalo tři Stanley Cupy, dvakrát vypadlo ve finále konference. Ale v posledních dvou letech nepřešlo přes první kolo – před rokem prohrálo 3:4 na zápasy se St. Louis.

„Nebyli jsme dost dobří. Nebojovali jsme na potřebné úrovni. Beru to i na sebe, že jsem nenašel ten správný knoflík, kterým bych tým nastartova­l,“komentoval nynější fiasko kouč Joel Quennevill­e.

„Měli jsme dobrou základní část a vyhráli jsme pár těsných zápasů, díky nimž jsme si mysleli, že jsme lepší, než jací opravdu jsme,“mínil Kane, který loni vyhrál bodování NHL a letos skončil třetí, ale v play-off vstřelil stejně jako před rokem jediný gól. „Dali jsme tři ve čtyřech utkáních. S takovou nemůžeme vyhrát.“

Otázka je, jak na neúspěch zareaguje vedení klubu. Největší hvězdy má pod smlouvou a tlak na platový strop je velký. Jedním z těch, kteří si budou chtít říct o kontrakt, je i český obránce Michal Kempný, jenž má za sebou první rok v NHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia