MF DNES

Ligový tahák Plzeň vs. Sparta

Sparta zůstane bez titulu. Plzeň je mu naopak blízko. Ale pozor, trenéra hledají oba kluby!

-

Jan Palička, David Čermák fotbaloví reportéři MF DNES

Bude to zápas, který může rozhodnout o titulu.

Může to být zápas, na který se nezapomene.

Jen se zatím neví proč. Sparta versus Plzeň, výkop je zítra v 17.30.

Nejbohatší Sparta téměř jistě fotbalovým mistrem znovu nebude, na Plzeň ztrácí nepřekonat­elných třináct bodů a přes svého kapitána Davida Lafatu vzkázala fanouškům: „Titul už není naše starost.“

Do konce sezony zbývá pouze šest kol a citelné manko napovídá, že ve Spartě nastanou změny.

Zkroušený klub znovu hledá nového trenéra. Pokukuje po importu z ciziny, což potvrdil server aktualne.cz, který ukázal na Christiana Panucciho. Pošetilá myšlenka, co říkáte? Proč by cestu ze sparťanské­ho bludiště měl najít zrovna bývalý italský obránce Panucci? Protože mu to sekne? Protože je po matce polovičním Čechem a v centru Prahy si už léta drží byt?

Protože vyhrál Ligu mistrů s AC Milán i s Realem Madrid?

Protože dělal asistenta slavnému Capellovi u ruské reprezenta­ce?

A přesto, že nikdy netrénoval tým na nejvyšší úrovni?

Pokud máte sklony k ironii, můžete se Spartě vysmívat za zmatečné kroky. Legendární klub strádá, Ligu mistrů navštívil naposledy v roce 2006, české tituly mu kradou jiní.

V aktuální sezoně klopýtá, prostřídal už čtyři trenéry a uvažuje, že od léta pozve dalšího. Panucciho, který naposledy a dost krátce vedl druholigov­ý klub Ternana Calcio?

O dalších krocích dost možná napoví neděle.

Pokud by Plzeň ve 25. kole zvítězila, má všechno ve svých rukou. Pošle Spartu ke dnu a druhou Slavii do role čekatele.

Slavia rozehrála skvělou partii, po příchodu trenéra Šilhavého neprohrála už jednadvace­t ligových zápasů v řadě. Další veledůleži­té body urvala včera na Slovácku, kde vyhrála 2:0.

Dostala se zpět do čela tabulky, i díky tomu bude mít zítřejší zápas – ostatně jako obvykle – mimořádný náboj. Ten získal v době, kdy Plzeň převzal trenér Pavel Vrba a naladil ji na cestu za snem.

Pikantní je, že právě Vrbovo jméno teď oba kluby spojuje. Není pravděpodo­bné, že trenéři Rada s Bečkou, kteří zatím sedí na jejich lavičkách, přečkají letní přestávku. Sparta ani netají, že se poohlíží jinde, a na svém seznamu má zřejmě Vrbu ještě nad Panuccim. Také pro Plzeň je ale její hrdina volbou číslo jedna.

Už teď možná začíná přetahovan­á o kouče, který se naposledy nedohodl na angažmá v polském Krakově. Že by převzal místní Cracovii, dvanáctý tým tabulky? Kdepak, to by byl pro něj po angažmá u reprezenta­ce a v ruské Machačkale až příliš velký ústup ze slávy. Zato Plzeň a Sparta, kluby s top ambicemi, které každý rok baží po titulu a sní o Lize mistrů? To je jiná...

I proto bude české El Clásico, jak se utkání dvou velkých rivalů trochu vznešeně začalo říkat, znovu velkým tahákem. Dávno je vyprodáno a sparťané věří, že doma na Letné ukončí mizernou sérii: Plzeň je porazila pětkrát v řadě.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Bitva o naději Plzeň na podzim vyhrála 1:0, výhra na Letné by ji přiblížila titulu. Naopak Sparta už na titul pomýšlet asi nemůže.
Foto: Profimedia.cz Bitva o naději Plzeň na podzim vyhrála 1:0, výhra na Letné by ji přiblížila titulu. Naopak Sparta už na titul pomýšlet asi nemůže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia