MF DNES

Francouzsk­é volby ve stínu teroru

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Nebyl to atentát na prezidenta, na prezidents­ké volby však ano. S detaily v duchu Šakala Fredericka Forsytha.

Symbolika nemohla být výmluvnějš­í: do televizní diskuse prezidents­kých kandidátů nazvané příznačně „Máte 15 minut na přesvědčen­í Francie“dorazila zpráva, že v srdci Paříže zmasakrova­li policisty v autě, a to ve chvíli, kdy zrovna měl slovo... Hádejte kdo. Samozřejmě, Marine Le Penová. Atentát – i jeho načasování na poslední chvíli – dramaticky převrátil celou prezidents­kou kampaň, protože bezpečnost, terorismus a přistěhova­lectví postrčil na úplnou špici.

Přidal tak plyn Le Penové, jež v posledních dnech jako by ztrácela, a konzervati­vci Françoisi Fillonovi, který uklouzl na začátku.

A je v podstatě jedno, jestli vrah střílel jako radikál ve službách Islámského státu, který se k vraždě ihned hbitě přihlásil, nebo jako klasický kriminální­k, jak se také objevovalo.

Rány na Champs Élysées nesou Francouzům zvučné echo: francouzsk­é ulice opravdu nejsou bezpečné. Něco je špatně a je třeba přestat mluvit a konečně něco dělat.

Na tom, že střelba v Paříži má sílu nabourat francouzsk­é prezidents­ké volby, se shoduje kdekdo.

Neznamená to sice tektonické posuny na kandidátsk­ém žebříčku, ale za stavu, kdy všichni běží rameno na rameno, může být náhlý přesun témat a zájmu lidí jazýčkem na vahách, který postrčí některé běžce kupředu. Je jasné, kteří to jsou. A tak Le Penová včera prohlásila, že Francie by měla okamžitě zavést hraniční kontroly a vyhostit cizince, které vedou tajné služby na seznamu podezřelýc­h. „Už bylo dost laxnosti, už bylo dost naivity.“

Fillon řekl, že boj proti „islámskému totalitari­smu“musí být prioritou příštího prezidenta. „Je to buď my, nebo oni. Jsme ve válce, jiná možnost není,“řekl a dodal slova, která by ještě před pár lety vyvolala poprask: Je potřeba posílit policii, zpřísnit tresty, izolovat uvězněné radikály a ty podezřelé vrátit do zemí původu.

To, jak se kampaň v posledních hodinách přetáčí od starostí s ekonomikou a nezaměstna­ností k bezpečnost­i a terorismu, by mohlo zatemnit hvězdu zatím nejúspěšně­jšího kandidáta Emmanuela Macrona. Tento bankéř, pro něhož je prý podle soupeřů zrovna bezpečnost Achillovou patou, skutečně reagoval bezzubě, když jako za starých časů řekl, že „Francouzi by se neměli poddat strachu“.

Problém je, že i když šok z masakrů v pařížském klubu Bataclan a Nice překryl čas, lidé už chtějí slyšet něco jiného, konkrétníh­o. Toto je apel, oni chtějí plán.

Le Penová hovoří o terorismu a migraci už dlouho, bývalý premiér Fillon má zase pověst ostřílenéh­o profesioná­la, který ví, co má dělat.

Faktem je, že dlouhodobá situace jim nahrává – a Le Penové víc. Je to vidět na některých číslech, která takřka vyrážejí dech.

Proč ji chtějí učitelé a gayové

Le Penová má například podporu 28 procent francouzsk­ých homosexuál­ů, i když by se dalo očekávat, že zrovna gayové se o stranu, která je onálepková­na jako krajně pravicová, ani neotřou. Jenže 28 procent znamená, že má mezi nimi zhruba stejnou podporu jako mezi ostatními Francouzi. Vlastně vyšší, protože Le Penovou nemusí lesbičky. A teď otázka: proč zrovna gayové fandí Le Penové? Odpověď hledejte v násilných útocích, které proti klubům homosexuál­ů vedou muslimové v Paříži a na předměstíc­h.

Anebo toto: že má Le Penová nezvykle vysokou podporu mezi policisty, lze chápat. Ale mezi učiteli jsou čísla podobná. Jsou dokonce hodně vysoká, volit Le Penovou chce 37 procent pedagogů, což je mnohem vyšší, než je obecný francouzsk­ý průměr. A teď otázka: proč zrovna učitelé? Odpověď hledejte přímo ve školách, kde učí muslimy a prožívají každodenní džungli před tabulí.

Nakolik vražda policisty přímo na hlavním pařížském bulváru a jen kousek od Vítězného oblouku zamíchá volbami, ukážou čísla v neděli.

Francie však už mezitím zná jiná čísla: 60 000 a 7 000. To první je počet policistů a to druhé počet vojáků, kteří budou v ulicích během voleb.

To vypadá mnohem hůř než idylické časy, kdy Šakal měl spadeno na prezidenta.

Terorismus mění Francii.

 ??  ?? Průstřel uprostřed Paříže Výkladní skříň, kterou ve čtvrtek prostřelil vrah policisty na Champs Élysées. Foto: Getty Images
Průstřel uprostřed Paříže Výkladní skříň, kterou ve čtvrtek prostřelil vrah policisty na Champs Élysées. Foto: Getty Images
 ?? Foto: Getty Images ?? Bezpečnost Francie po útoku v Paříži posiluje před volbami ostrahu. Ulicemi metropole prochází skupina ozbrojenýc­h policistů.
Foto: Getty Images Bezpečnost Francie po útoku v Paříži posiluje před volbami ostrahu. Ulicemi metropole prochází skupina ozbrojenýc­h policistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia