MF DNES

Nevázaní a cool. ČSSD to zkouší na mladé

- — Josef Kopecký, iDNES.cz

Malůvka s usměvavým, mladším a štíhlejším vedením strany pomáhá teď ČSSD propagovat její předvolebn­í akci Česko 20+, kterou strana zahájila ve čtvrtek večer debatou o možnostech lepší podpory rodin. Premiér Bohuslav Sobotka sdílel na svém twitterové­m účtu obrázek člena sociální demokracie z Vysočiny a člena Mladých sociálních demokratů Aleše Urbana propagujíc­í akci Česko 20+.

Kresba vyvolala na sociálních sítích zájem, ale i úsměv a rozpaky. Kritikům nepřipadal­a tak „mladá“, jak zřejmě sociální demokraté zamýšleli.

„Ten vizuál není oficiální aktivita strany,“sdělil iDNES.cz mluvčí sociální demokracie Mikuláš Klang k obrázku, jenž poněkud vylepšuje skutečnou podobu členů vedení strany.

„Je to moje soukromá aktivita a nikdo mě za ni neplatí. Čas od času dělám podobné, někdy vtipné, někdy nadsazené koláže, ale doposud měly ohlas jen v mém okolí. Snažím se dělat věci trochu jinak. Opravdu mě překvapilo, jaký ohlas tahle koláž měla,“uvedl sociální demokrat Aleš Urban, jehož malůvku převzal na svém Twitteru premiér Sobotka, kterému vizuál přidal bujnou kštici. Místopředs­edy Milana Chovance a Michaelu Marksovou obrázek omlazuje a také zeštíhluje.

Ve fotobance lze nalézt i obrázek, který posloužil jako inspirace k tomu, jak udělat ze Sobotky, Chovance a Marksové usměvavé mladé lidi.

V rámci projektu Česko 20+ chce strana diskutovat s občany a odborníky o pěti tématech. Jsou to šťastnější rodina, moderní školství, vstřícnějš­í zdravotnic­tví, spravedliv­ý sociální systém a dostatek pracovních příležitos­tí.

„Lidé jsou dnes velmi často se situací spokojení, ale když s nimi mluvíte, tak se bojí, že o jistoty a pozitiva spojená s dneškem mohou snadno přijít,“řekl k projektu již koncem února předseda vlády a stranický šéf.

Při první debatě v rámci projektu Česko 20+ v Praze se mluvilo například o podpoře výstavby startovací­ch bytů, zvýšení přídavků rodinám nebo o rozdílech v platech mezi muži a ženami. ČSSD by ráda obnovila systém půjček na bydlení, které by dostávala mladá manželství, což by ročně stálo dvě až tři miliardy korun. V příštích letech chce také zvýšit rodičovský příspěvek.

 ??  ??
 ?? Foto: Facebook Aleše Urbana ?? Vedení strany Sociální demokraté našli pro vizuál inspiraci ve fotobance.
Foto: Facebook Aleše Urbana Vedení strany Sociální demokraté našli pro vizuál inspiraci ve fotobance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia