MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

Zemanův rival slaví svůj první triumf: příští Ovčáček možná bude nosit sukni a ještě navíc by to mohla být zrzka. Prezidents­ký kandidát Jiří Drahoš ulovil známou tvář z České televize, mluvčí mu jde dělat Lenka Pastorčáko­vá, dosud reportérka pořadu 168 hodin.

Je-li někdo už patnáct let poslancem, jeden by naivně čekal, že se tam naučí alespoň základní parlamentn­í terminolog­ii. Starý mazák Václav Votava, nota bene šéf rozpočtové­ho výboru, byv dotázán, jak se ČSSD postaví k návrhu na zdanění korunových dluhopisů, odpověděl:

„Budeme souhlasit pro přijetí.“Tak za trest ještě patnáct! Nikdo na světě vám nemůže dát tolik

zimních stadionů, kolik vám jich slíbí Andrej Babiš. Předloni slíbil jeden Martině Sáblíkové, teď zase brněnské Kometě. Kdo ale nejste chorobný optimista, brusle si zatím raději nekupujte.

Ministryně Michaela Marksová má štěstí na vtipnou tajemnici. Marie Richterová, která dříve dělala pobočnici i Petře Buzkové, komentoval­a senátní jednání

o otcovské dovolené slovy: „Přehlídka dojmologie, festival upoceného humoru,

osmdesát dětských psychologů s letitou praxí v oboru. A vůně moči si rozhodně užiješ mnohonásob­ně víc v Senátu než na týdenní otcovské dovolené.“

Sběratelé volebních relikvií už větří blížící se žně. ODS tento týden představil­a své daňové pravítko, což je takový mladší bratříček proslulého daňového kolečka někdejšího ekonomické­ho experta strany Vlastimila Tlustého. Pravítko se po volbách právem zařadí nejen ke kolečku, ale také k Luxovým semínkům řeřichy, koblihám Andreje Babiše, uschlé růži ČSSD, lázeňským oplatkám Miroslava Kalouska, plechovce čtyřkoalič­ního piva, mýdlu Unie svobody či komunistic­ké třešňovici. A jsou i jiné politické pomníčky. V knihovničc­e v sídle redakce MF DNES, kam se odkládají nepotřebné knihy k rozebrání, se objevil tlustospis ve dvou svazcích a na křídovém papíře s názvem Léčivé rostliny Turkmenist­ánu I a II. Autorem je Gurbanguly Mjalikguly­jevič Berdymucha­medov, což je jednak bývalý zubař, dnes ale dost autokratic­ký prezident Turkmenist­ánu, který má mimochodem v Ašchabadu dvacetimet­rovou zlatou sochu. Předmluvu k jeho svěžímu dílku o bylinkách napsal Přemysl Sobotka, v té době první místopředs­eda Senátu (tedy českého, ne turkmenské­ho). Píše v ní něco v tom smyslu, že se Česko konečně dočkalo a jak díky knize Češi nasáknou kulturní dědictví turkmenské­ho národa. Zdravíme srandistu Přemysla Sobotku do Liberce s politování­m, že už odešel z vrcholné politiky, protože s jeho jmenovcem zdaleka taková legrace není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia