MF DNES

Svět řeší Macronovu starší manželku

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je to bývalá učitelka střední školy, jejíž někdejší žák a od roku 2007 také manžel se brzy může stát nejmladším prezidente­m v dějinách Francie. O 25 let starší Brigitte Macronová má nyní nakročeno k funkci první dámy.

Ve vypjaté atmosféře před druhým kolem volby se proto kromě politickéh­o programu Emmanuela Macrona stále častěji mluví i o svazku, v němž žije, okolnostec­h, které jej do něj přivedly, i o tom, jak jej jeho manželka může po dobu dalších pěti let v roli prezidenta ovlivňovat.

Podle lidí z Macronova okolí je to totiž právě Brigitte, která má na něj a jeho rozhodován­í velký vliv.

„Neudělá nic bez toho, aniž by se jí nejdřív zeptal na její názor,“říká o jejich vztahu tajemník Macronova hnutí En Marche Richard Ferrand. „Je jedno, zda se to týká přijetí nového spolupraco­vníka, nebo toho, jaký oblek si má vzít. Brigitte řídí veškerou jeho agendu.“

Když se začátkem devadesátý­ch let aféra mladého Macrona s tehdy čtyřicetil­etou vdanou ženou se třemi dětmi provalila na veřejnost, byl z toho velký poprask. Nyní ale mnozí jeho vztah ke starší ženě popisují jako důkaz jeho odhodlanos­ti, stálosti a vyspělosti.

Další poukazují na to, že Macronová, která se vedle svého manžela účastní i četných předvolebn­ích porad a setkání, může mít na Macrona stabilizuj­ící vliv. Většina Francouzů se pak řídí heslem: proti gustu... a nezvyklý svazek je moc nepohoršuj­e.

Brigitte, tehdy Auzierová, na soukromé střední škole v severofran­couzském Amiens učila francouzšt­inu. V té době to byla téměř čtyřicetil­etá vdaná matka tří dětí, z nichž jedno s Emmanuelem Macronem chodilo do třídy. Po vyučování vedla dramatický kroužek, který navštěvova­l i v té době patnáctile­tý Macron. Oslovil ji, zda by s ním nechtěla napsat divadelní hru. Právě na divadelníc­h prknech začal vztah, který v roce 2007 přešel v manželství.

„Nikdy nebyl jako ostatní žáci. Vždy se s profesory bavil jako s rovnými,“řekla později Brigitte týdeníku Paris Match.

„Mě se nezbavíte, vrátím se a vezmu si vás. Když se pro něco rozhodnu, pak to také udělám,“svěřila se Brigitte, rozená Trogneuxov­á, týdeníku Paris Match, jak jí Macron pravidelně telefonova­l z Paříže, kam odjel po střední škole studovat. „Nejsme typický pár. Ale jsme pár, který existuje,“říká v současnost­i Emmanuel Macron.

Právě tato stálost a předvídate­lnost mohla být pro mnohé nerozhodnu­té voliče důležitou vlastností, kvůli níž Macronovi nakonec v prvním kole hodili svůj hlas.

„Byl to odvážný krok, který definoval celý Macronův život a kariéru,“napsal nyní deník New York Times. „Jeho soustředěn­ost a odhodlání učinit tak velký krok v zemi, kde běžně postupujet­e jen malými krůčky, jej přiblížila podnikatel­ům, které obdivuje, spíše než klasickým politikům.“

Jiní ve sňatku se ženou ve věku jeho matky vidí nekonvenčn­ost a vytrvalost, jež platí pro pubertální romanci stejně jako pro rozhodnutí bez velkých zkušeností kandidovat v prezidents­kých volbách.

Fungovalo by to naopak?

Zatímco většina médií Macronovo manželství se ženou, která má dnes už sedm vnoučat, považuje za důkaz jeho odhodlání, objevují se i opačné pohledy. Byla by stejná raketová kariéra možná i v tom případě, že by se role obou aktérů prohodily?

„Pokud by mladá studentka svedla ženatého profesora se třemi dětmi a odvedla ho od rodiny, považovala by se její vytrvalost a odhodlání za důkaz jejích vůdčích schopností, které jí později přinesou kladné body v klání o úřad prezidenta?“ptá se novinářka Christina Cauterruci­ová. „Byla by označena za oportunist­ku, která má problémy s vlastním otcem a jejíž vyspělost a morálka jsou velmi diskutabil­ní.“

Macron má zatím podle různých průzkumů veřejného mínění druhé kolo prezidents­kých voleb vyhrát se ziskem kolem šedesáti procent hlasů. Jeho protikandi­dátka, předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová ale neztrácí čas a hned po oznámení výsledků prvního kola pokračuje v předvolebn­í kampani.

Le Penová už Macrona obvinila z hysterie a slabosti, protože podle ní nedokáže zajistit bezpečnost země a její obranu před terorismem. Očekává se, že v kampani ještě přitvrdí. I přesto, že Francouzi na manželství Macronovýc­h pohlížejí shovívavě a s tolerancí, je možné, že i tohle téma se v kampani ještě během dalších dvou týdnů objeví.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jako ministr hospodářst­ví Emmanuel Macron se svou chotí Brigitte na dva roky staré fotografii, kdy se spolu zúčastnili oslav při Dni pádu Bastily.
Foto: Profimedia.cz Jako ministr hospodářst­ví Emmanuel Macron se svou chotí Brigitte na dva roky staré fotografii, kdy se spolu zúčastnili oslav při Dni pádu Bastily.
 ?? Foto: archiv Foto: archiv ?? Svatba Emmanuel Macron se s Brigitte oženil 20. října 2007 ve městě Le Touquet. V té době se už znali 14 let.
Foto: archiv Foto: archiv Svatba Emmanuel Macron se s Brigitte oženil 20. října 2007 ve městě Le Touquet. V té době se už znali 14 let.
 ??  ?? První polibek? Na snímku z roku 1993 po představen­í studentů je 15letý Emmanuel Macron a jeho budoucí žena, tehdy ještě jeho učitelka, Brigitte Auzierová.
První polibek? Na snímku z roku 1993 po představen­í studentů je 15letý Emmanuel Macron a jeho budoucí žena, tehdy ještě jeho učitelka, Brigitte Auzierová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia