MF DNES

Výměna politické generace

Nadcházejí­cí volby do Sněmovny budou velkou generační výměnou. Tradičních tváří ubude

- Jakub Pokorný Ondřej Leinert

iroslava Němcová je ikonou ODS i české politiky. Ve Sněmovně je od roku 1998, měla našlápnuto stát se v pohnuté době premiérkou nebo i prezidentk­ou. Teď ji strana doma na Vysočině nezařadila ani na první místo kandidátky. Předběhl ji starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

Letošní sněmovní volby bude provázet asi největší „generační výměna“za posledních několik období.

Když zůstaneme u ODS, několikaná­sobný exministr Petr Bendl by měl být na čtvrté příčce ve středních Čechách, což také není u ODS volitelné místo.

U sociální demokracie končí sami Jeroným Tejc, Marie Benešová, která sama sebe označila za „nechtěňátk­o“, či herec Vítězslav Jandák. V Praze je u sociálních demokratů taková tlačenice, že spadne dolů i lídr minulých voleb a bývalý odborář Jaroslav Zavadil.

U ANO se na přední příčky neprobojov­al bývalý novinář Martin Komárek – vlastně první tvář, která po boku Andreje Babiše „makala“na billboarde­ch ANO v roce 2013.

Všichni ministři najdou místo

Momentálně nejsilnějš­í síla ve Sněmovně – hnutí ANO – nakonec udělá logický krok a vystrčí dopředu všechny své ministry. Původně s tím váhalo, protože také ne všichni členové vlády chtěli pokračovat v politice. Třeba ministr dopravy Dan Ťok se hodně rozmýšlel, ale nakonec byl schválen jako lídr v Karlových Varech. „Jsem připraven jít do voleb a uspět. Chci dotáhnout stavby nových silnic a dálnic, jejichž výstavbu rozjíždíme, a dořešit problémy, které dopravu a výstavbu v Česku trápí,“sdělil Ťok. MF DNES také zjistila, že na první místo kandidátky v Plzni aspiruje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Zatím jsou to jen úvahy,“odpověděla včera Šlechtová.

Sám předseda Andrej Babiš původně uvažoval o gestu napsat se na konec kandidátky ve středních Čechách, aby ho mohli voliči vynést nahoru, ale nakonec si to rozmyslel a možná bude přece jen lídrem. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán by se měl zařadit v Praze jako dvojka za jasného lídra Martina Stropnické­ho. Pelikán to zatím nepotvrdil, na SMS nereagoval.

Pokud jde o úplné nováčky, v Brně ANO vsadilo na svoji krajskou předsedkyn­i, málo známou, ale snaživou právničku s červeným diplomem, Taťánu Malou.

ČSSD má jasno v osmi ze čtrnácti krajů. Nejistota stále panuje v Praze. „Neposunulo se to ani o píď,“tvrdí ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, se kterým stranické vedení počítá do pozice lídra. Ludvík se však naštval poté, co jeho spolustran­íci v Praze odmítli předjednan­ou kandidátku s Lenkou Teskou Arnoštovou na pozici dvojky.

Arnoštová je náměstkyní na Ludvíkově ministerst­vu, k sobě mají oba blízko i osobně. Ludvík odmítnutí jejího volebního angažmá označil za „zářez“a k tomu, jak bude kandidátní listina vypadat, se nechce vyjadřovat. Jeden z vysoce postavenýc­h členů ČSSD však MF DNES řekl, že jiná varianta než s Ludvíkem jako jedničkou stále nepřichází v úvahu.

Sdílnější k situaci v Praze přitom není ani premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podle něj vedení strany projednalo zatím osm kandidátek, na zbytek nebyl čas. „Není možné projednat takové množství kandidátů. Současně v některých krajích probíhá ještě diskuse, která se týká například lídrů,“ řekl Sobotka. Jasno nicméně už má ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, kterou vedení ČSSD chtělo původně poslat do Prahy, ale kvůli tamní velké konkurenci nakonec zůstane v Liberci.

Čekání na průzkum

Koalice KDU-ČSL a Starostů už si sice také rozparcelo­vala republiku, ale v podstatě čeká na sjezd lidovců na konci května, který by spolupráci mohl ještě zhatit. Určité riziko v tomto ohledu představuj­í volební průzkumy, které zatím nepřiznají koalici vytouženýc­h deset procent.

A na lidovce a STAN čeká i TOP 09, která by v případě, že koalice nedopadne, mohla některé starosty nalákat zpátky. Topka si zatím vystačí většinou s vlastními poslanci s výjimkou Brna. Tam by kandidátku mohl vést buď oblíbený starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina, nebo lékař Vlastimil Válek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia