MF DNES

Denně čistím až čtyřicet bytů

- — Václav Janouš

Realitní makléř a herec Jiří Maria Sieber zjistil, že na trhu je obrovská díra. Narůstá počet nemovitost­í, ve kterých jsou problémy se štěnicemi. Neváhal a založil desinsekčn­í firmu, která dnes na Mostecku denně čistí desítky zamořených bytů.

Co je příčinou obrovských problémů se štěnicemi v Mostě?

Migrace sociálně slabých. Lidé pak tím, jak si stěhují vybavení a nábytek, akorát štěnice roznášejí dál a dál do dalších a dalších bytů. Část bytů vlastní Rusové, kteří je pronajímaj­í komukoliv. I když se pak zamořeného nábytku někdo zbaví, vyhodí ho před dům, přijdou jiní sociálně slabí a vezmou si ho do svého bytu.

Je to opravdu takový problém, opravdu až šedesát procent bytů v Mostě je zasaženo štěnicemi?

Ano, to odpovídá, možná i více. Já jsem právě kvůli tomu, že zákazníků je mnoho a firem málo, založil firmu. Štěnice se násobně množí a s tím i počet klientů.

Kolik bytů denně čistíte?

Denně až čtyřicet. Ve spoustě případů se to ale lidé snaží řešit sami, protože se bojí, aby o nich někdo ze sousedů neřekl, že jsou špindírové. Proto to hubí prostředky z drogerií, které nefungují nebo proti kterým jsou štěnice resistentn­í, a tím se akorát dále štěnice šíří, až zamoří celý dům. Pečlivé hubení je prostě drahé, důkladně vyčistit několikrát celý bytový dům vyjde i na sto tisíc korun.

Jak poznám, že mám doma štěnice?

Přítomnost štěnice domácí nebo štěnice postelové ve svém bytě poznáte podle štípanců, které vám štěnice přes noc způsobí. Další indikátor výskytu štěnic je jejich trus – drobné černé tečky podobné mušímu trusu. Ten můžete najít většinou na matraci, pod prostěradl­em.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia