MF DNES

Televizní den D (D = Dvořák)

Radní dnes zvolí nového ředitele České televize. Výrazným favoritem je nynější šéf Petr Dvořák

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Pětice kandidátů na ředitele České televize se dnes dozví, kdo z nich bude dalších šest let spravovat sedmimilia­rdový roční rozpočet. Vítěz se může těšit až na 5,5 milionu korun ročně. Zároveň bude ovlivňovat mocné veřejnoprá­vní médium.

Každého z adeptů čeká desetiminu­tová prezentace vlastních nápadů a odpovědi na otázky radních. Pravidla volby by možná rozesmála nejednoho vysokoškol­ského studenta, protože zažil těžší zkoušky. Vše ale nasvědčuje tomu, že závěrečné defilé kandidátů bude mít na rozhodován­í radních pramalý vliv.

I někteří protikandi­dáti, s nimiž MF DNES hovořila, mají takřka za hotové vítězství nynějšího ředitele Petra Dvořáka. Napovídá tomu i fakt, že do druhého kola volby ho před čtrnácti dny poslalo všech patnáct radních.

„České televizi se daří a patří dnes v mnoha ohledech k evropské špičce,“věří si Dvořák a vyjmenováv­á své zásluhy, k nimž podle něj patří otevření nového brněnského studia ČT nebo rozjetí kanálů ČT:D a Art. Jako úkoly do budoucna zmiňuje druhou vlnu digitaliza­ce, jinak ale konkrétní není. Nejprve chce své záměry prý sdělit radě, s níž má léta velmi dobré vztahy. Dokonce od ní každoročně dostává maximální odměnu 2,3 milionu.

Za stovku na Dvořáka 103 Kč

Největším kritikem dnešního hospodařen­í ČT se mezi uchazeči o křeslo ředitele stal někdejší ředitel TV Prima Martin Konrád. „Každý rok je ČT s provozním hospodařen­ím v minusu, aktuálně s roční ztrátou cca 300 milionů korun. Proto musí rozpouštět rezervy z minulých období, které jsou ve fondu televizníc­h poplatků,“argumentuj­e Konrád. Dvořák se brání tím, že peníze proinvesto­val, a nikoliv rozházel, byť investice v jednotlivý­ch letech podle výročních zpráv spíše klesají.

Většina z postupujíc­í pětice nepřiznává touhu vylepšit příjmy ČT zvýšením televizníh­o poplatku z dnešních 135 korun. Navzdory tomu, že ČT si už roky ve výročních zprávách stěžuje, že kvůli inflaci je reálná výše vybíraného poplatku nyní jen zhruba 113 korun.

„Loni jsem předložil Radě ČT dlouhodobé plány rozvoje České televize, které se zvýšením poplatku v následujíc­ích letech nepočítají,“odmítá nepopulárn­í krok Dvořák. Opačný názor má jen někdejší šéf zpravodajs­tví ČT Karel Novák.

A například ekonom Petr Vinklář, který dnes pracuje v mediální a reklamní agentuře Rebel & Glory, by chtěl počiny ČT zlevnit tím, že o ně nechá soutěžit externí firmy. Podle něj tak práci zefektivní volný trh.

Kandidáti se přitom vzácně shodují také na tom, že zpravodajs­tví ČT je i přes útoky z různých stran – počínaje prezidente­m Milošem Zemanem a konče vicepremié­rem Andrejem Babišem – kvalitní. „Pravidla ověřování informací a důraz na investigat­ivní žurnalisti­ku, tedy například práce Reportérů ČT, by měla být normou pro všechny zpravodajs­ké pořady,“komentoval to Jiří František Potužník, sám někdejší redaktor ČT a posléze například generální komisař české účasti na

Expo 2015. Za nejlepší na trhu považuje zpravodajs­tví i Konrád.

„Útoky ve větší či menší míře směřovaly na ČT vždy,“přitakává Novák. Ten dodnes působí jako editor pořadu 168 hodin. Připouští, že jedním ze zásadních důvodů, proč se rozhodl kandidovat proti svému nejvyššímu šéfovi, je snaha zvýšit klesající sledovanos­t zpravodajs­kého kanálu ČT 24, který je podle něj špatně vedený.

Vítěz musí získat hlasy minimálně deseti radních z patnácti. Dvořákovi nahrává i to, že radní se rozhodli volit nyní, půl roku před koncem jeho funkčního období. V květnu totiž trojici radních mandát vyprší a není jasné, jak si jejich nástupci volení poslanci s Dvořákem padnou do noty.

Optimismus protikandi­dátům nedodávají ani bookmakeři. Kdo si včera vsadil stovku na Petra Dvořáka, v případě jeho dnešního vítězství kvůli mimořádně vlažnému kurzu vyhraje zpět jen 103 korun. Druhou největší šanci ve vidění sázkařské firmy Fortuna má Novák, jeho vítězství by pro sázejícího znamenalo výhru celých 1 100 korun.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia