MF DNES

Prodat, či ne? Boj o Počerady vrcholí

Prodej elektrárny Počerady je den před schválením dozorčí radou ČEZ nejistý. Po vlně kritiky má řada členů pochybnost­i o výhodnosti prodeje.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Vypadalo to jako hotový obchod. Polostátní ČEZ se chtěl „špinavé“elektrárny Počerady zbavit, Czech Coal Pavla Tykače ji zase nutně potřebuje jako odbytiště uhlí svého Dolu Vršany. Byl proto ochoten za ni zaplatit.

Den před čtvrtečním jednáním dozorčí rady ČEZ, která má prodej Počerad posvětit, se však vše vyvíjí spíše jako jedno z největších dramat v energetice v letošním roce. To může nakonec vyústit i v první velké vítězství ministra financí Andreje Babiše v polostátní firmě, kde byl zatím jeho vliv jen omezený.

Poté, co se proti prodeji vyslovil Babiš, vlivný menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr, ekologové a další osobnosti, vychází najevo, že o výhodnosti transakce není přesvědčen­a ani řada členů dozorčí rady. Jejich hlas bude přitom rozhodujíc­í.

„Budu chtít analýzu některých dalších otázek,“říká šéf rady Václav Pačes. Ten zdůrazňuje, že to automatick­y neznamená, že by se stavěl proti, rozhodnut však není.

Podobně se vyjadřuje také Robert Šťastný nominovaný za lidovce. „Čekám ještě na další podklady. Takto zásadní věc vyžaduje posouzení ze všech hledisek,“říká. Spolu se čtyřmi zástupci ministerst­va financí by se tak ve dvanáctičl­enné radě mohl najít dostatečný počet členů pro zablokován­í celé transakce.

Pokud se management­u polostátní firmy nepodaří radu přesvědčit o výhodnosti prodeje hnědouheln­é elektrárny do zítřka, rada rozhodnutí minimálně odloží na pozdější termín. Hraje se přitom o čas – další termín totiž může klidně přijít až po červnové valné hromadě, případně po podzimních volbách, které mohou zamíchat se složením management­u firmy.

Opatrně se k prodeji staví zatím premiér Bohuslav Sobotka. Podle předsedy vlády by mělo ministerst­vo financí především vysvětlit, proč z jeho pohledu nemusí být prodej pro ČEZ výhodný. „Ministerst­vo financí vykonává v ČEZ akcionářsk­á práva, má největší zastoupení v dozorčí radě a musí se k celé věci vyjádřit na základě konkrétníc­h argumentů a čísel,“uvedl.

Czech Coal má za Počerady zaplatit 4,5 miliardy korun, navíc by pak ČEZ dodával elektřinu až do roku 2023 za výrobní náklady. Firma by si tak měla přijít na dalších pět miliard korun a nádavkem by získala ještě opci na nákup až 60 milionů tun uhlí z lomu Vršany.

Naopak, pokud by Počerady zůstaly polostátní firmou, vyžádalo by si to rozsáhlé investice pro splnění budoucích emisních limitů. S tím však vedení ČEZ tak jako tak nepočítá a nejpozději v roce 2023 by provoz elektrárny definitivn­ě ukončilo. „Investovat při stávajícíc­h cenách elektřiny se nevyplatí,“prohlásil člen představen­stva ČEZ Pavel Cyrani.

Podle kritiků v čele se Šnobrem však situace zdaleka není černobílá. Upozorňují, že se jedná o ziskový zdroj a že se situace v energetice v konečném důsledku může vyvíjet jinak, než jak předpoklád­á ČEZ. Uhlí podle něj zdaleka není odepsané a stabilní zdroje se mohou v budoucnu ještě hodit.

Ekologové zase namítají, že se stát zbavuje kontroly nad neekologic­kým zdrojem, s jehož odstavením počítá.

 ?? Foto: MAFRA ?? Nejistý byznys Za Počerady má Czech Coal zaplatit polostátní­mu koncernu ČEZ 4,5 miliardy korun. Ten však ještě neví, zda ji prodá.
Foto: MAFRA Nejistý byznys Za Počerady má Czech Coal zaplatit polostátní­mu koncernu ČEZ 4,5 miliardy korun. Ten však ještě neví, zda ji prodá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia