MF DNES

Exnáměstek bere dva platy. Má trafiku v SŽDC

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Za dob vlády ODS skončili někteří neúspěšní regionální politici na Ředitelstv­í silnic a dálnic jako zmocněnci pro stavbu některých dálnic. Podobná praxe, pouze pod taktovkou ČSSD, se objevila nyní v jiné státní organizaci, ve Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).

Daniel Havlík byl do listopadu loňského roku náměstkem hejtmana Moravskosl­ezského kraje pro dopravu za ČSSD, od poloviny března je systémovým specialist­ou SŽDC. Na starosti má jednání s obcemi.

„Využívá 15 let zkušeností a znalosti státní správy i samosprávy, v jednání se státní správou i samosprávo­u v záležitost­ech týkajících se obcí a měst. Připravuje podklady pro tato jednání. Výhodou je znalost postupů samosprávn­ých činností,“vysvětlila Havlíkův nástup mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Výši mzdy SŽDC nezveřejni­la, podle mluvčí jde však o plný pracovní úvazek. „Bylo mi to nabídnuto, částečně jsem projevil vlastní iniciativu,“řekl Havlík, který je dle svých slov nepřítelem trafik. Na rozdíl od mluvčí SŽDC nehovořil o plném pracovním úvazku. MF DNES řekl, že práce mu zabírá různě dlouhou dobu, většinou několik dní v týdnu.

Místo výkonu práce má Havlík navíc v Praze, tedy více než tři sta kilometrů od svého bydliště. „Je vysílán po celé České republice podle potřeby a pokynů generálníh­o ředitele,“dodala Šubová.

Havlík, který vystudoval speciální pedagogiku a tělesnou výchovu, působí současně jako starosta Ludgeřovic na Opavsku. Po dobu náměstková­ní nepobíral plat, po prohře ČSSD v krajských volbách ale ludgeřovič­tí zastupitel­é změnili pravidla a odměnu pobírá.

Na přímý dotaz, jakou roli hrála při přijímání Havlíka jeho stranická knížka, správce kolejí MF DNES odpověděl, že důraz klade na jeho schopnosti a znalosti prostředí.

Ministr dopravy Dan Ťok hodlá Havlíkovo zaměstnání prověřit. „Nechci, aby Správa železniční dopravní cesty byla odkladiště­m neúspěšnýc­h politiků. Budu řešit s generálním ředitelem Surým, proč ho zaměstnává a zdali nejde o politickou trafiku,“řekl Ťok, který má být lídrem ANO ve volbách v Karlovarsk­ém kraji.

I ANO ale na SŽDC čelí podezření, že zaměstnává kamarády svých čelných představit­elů. Server Aktuálně.cz minulý týden upozornil na Pavla Neorala, který se stal ředitelem odboru bezpečnost­i a krizového řízení. Bývalý prostějovs­ký kriminalis­ta se zná s místopředs­edou ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia