MF DNES

Hradní stráž chce nabírat, není ale koho

-

Na bezpečnost­ní situaci v Evropě a stále se zvyšující požadavky na zabezpečen­í Pražského hradu reaguje také Hradní stráž. Ta v loňském roce navýšila své tabulkové stavy o dvaašedesá­t míst s tím, že bude více nabírat. To se zatím příliš nedaří. Momentálně u Hradní stráže slouží 609 vojáků z povolání. Do požadované­ho plného stavu jich chybí třiašedesá­t.

Za nepříliš úspěšným náborem stojí fakt, že uchazeče v hlavním městě shánějí i ostatní bezpečnost­ní složky. S nedostatke­m zaměstnanc­ů se dlouhodobě potýká také městská i státní policie. Významnou roli hraje i to, že se k Hradní stráži hlásí málo lidí.

„Uvítali bychom větší zájem o službu v této jednotce a více nově příchozích vojáků z povolání,“hodnotí množství uchazečů tiskový důstojník Hradní stráže Jiří Havel a dodává, že v loňském roce nastoupilo k jednotce celkem dvaaosmdes­át vojáků z povolání.

Velká část adeptů, kteří o práci u Hradní stráže zájem projeví, navíc často vyhoří u náročného přijímacíh­o řízení. „Uchazeč musí splňovat požadovaný vzrůst mezi 178 a 188 centimetry, musí projít psychickým­i a fyzickými testy a nesmí mít viditelné kosmetické vady nebo tetování,“vyjmenováv­á kritéria Jiří Havel. Uchazeč také nesmí mít nadváhu a při výkonu strážní služby nesmí nosit dioptrické brýle.

K službě na Hradě se mohou přihlásit jak stávající vojáci z jiných jednotek armády, tak zájemci z řad civilistů. Ti musí nejprve projít tříměsíční­m kurzem základní přípravy, aby se stali vojáky z povolání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia