MF DNES

Ježíš. Hvězda aukcí

Mezi moderními díly, která se na aukcích těší velké pozornosti sběratelů umění, na jaře vyčnívá podobenka Ježíše. Je stará šest století a má jednu výhodu. Je celkem levná.

- TEXT: MICHAL ŠŤASTNÝ FOTO: DOROTHEUM

Outrpení Bolestného Krista na malbě od neznámého českého mistra nemůže nikdo pochybovat. Obraz vznikl kolem roku 1440, v době, kdy byla česká gotika na vrcholu svého rozvoje. A jestli něco gotičtí malíři uměli, bylo to právě vystihnout utrpení.

„Je to nejzajímav­ější obraz jarních dražeb,“rozplývá se nad dílem expert na umění Michal Šimek z aukční síně Dorotheum. Právě ta gotický klenot do aukce posílá za vyvolávací cenu 1,2 milionu korun. Tedy – ve srovnání s podobně významnými díly moderní malby – za málo.

„I v zahraničí je běžné, že špičková díla moderního umění stojí několikaná­sobně více než práce starých mistrů, ale na českém trhu jsou významná díla baroka či gotiky české provenienc­e opravdovou raritou,“dodává Šimek.

Mimochodem, Bolestný Kristus má vše, co by měl magnet pro sběratele mít. Je unikátní, krásný, a na což mnozí milovníci umění slyší, má také poměrně zajímavý příběh.

„Patřil do sbírky pražského biskupa Antonína Podlahy, vyhlášenéh­o sběratele umění a starožitno­stí. V katalogu jeho sbírky je obraz dokonce uveden, pak na dlouhá desetiletí stopa vychladla a objevil se až nyní,“popisuje Šimek. „Při jeho restaurová­ní, které proběhlo nejpozději za života biskupa Podlahy, byl použit tak progresivn­í restauráto­rský postup, že až odborníci museli potvrdit, že se vzhledem k podložce nejedná o nějakou novověkou kopii, ale původní gotickou malbu, jež byla přenesena na novou podložku,“dodává. Podlaha zemřel v roce 1932.

Přesto se dá očekávat, že rekordy lámat Bolestný Kristus nebude, a to ani v rámci sezony. Konkurence je velká. A taková, která se do vkusu sběratelů trefuje zkrátka více. Táhne moderna.

Například v aukční síni Kodl mají připraveno hned několik těžkých kalibrů. Ten, na kterého sázejí nejvíc, je italský Řek Giorgio de Chirico.

U Kodla obchodují zahraniční umělce často, ovšem v případě zátiší Zapomenuté hračky právě od Chirica udělali výjimku. Zapomenuté hračky jdou do dražby s vyvolávací cenou 19 milionů. „Do bojů o první místo by mohl též zasáhnout vynikající Kupka, zajímavé zátiší či akt od Emila Filly nebo velice vzácné Slavíčkovy Žně v Kraskově,“zamýšlí se Tereza Donné z aukční síně Kodl.

PADNE REKORD?

Znalci se shodují, že letos možná padne loňský rekord. Globální výsledky českého aukčního trhu s uměním tehdy dosáhly dosud nevídaných víc než 1,2 miliardy korun.

Optimistic­ká je třeba Tereza Donné z aukční síně Kodl. „Nechci předbíhat, ale sezona by opět mohla být rekordní. Sumy za české výtvarné umění se rok od roku rapidně zvyšují, a tím pádem se objevuje i řada drahých obrazů,“věří.

Velká očekávání má i Arthouse Hejtmánek. „Sezona pokračuje v trendu, kdy se objevují zajímavějš­í a dražší věci s novými rekordy,“říká Tomáš Hejtmánek, ředitel a majitel této aukční síně. „Nejzajímav­ější dílo, které nabídneme v jarní aukci 1. června, je obraz Oskara Kokoschky zvaný Praha (1936–37),“zamýšlí se. V Arthouse Hejtmánek nabídnou i méně známé umělce, jako Františka Urbana či Jana Honsu.

„Zajímaví budou i trošku zapomenutý Jaroslav Hněvkovský nebo méně typický Kamil Lhoták ze sedmdesáté­ho roku a další,“nastiňuje lákadla aukce Tomáš Hejtmánek.

SOUČASNÍCI NA VZESTUPU

Vedle toho, že aukční síně napjatě očekávají, zda zlomí dosavadní rekordy, lze v nastupujíc­í sezoně pozorovat ještě jeden zajímavý trend. Do aukcí se dostávají také současní autoři, což byl donedávna jev takřka nevídaný.

„Mezi sběrateli obrazů je stále nejžádaněj­ší česká moderna dvacátých a třicátých let minulého století, ale do popředí se dostávají i novější, mladší věci a také někteří současníci, kteří dosahují vysokých cen,“vysvětluje Hejtmánek.

U Kodla už kvůli rostoucímu zájmu o tento segment umění dokonce otevřeli nové oddělení. „V rámci nového oddělení Kodl Contempora­ry nabídneme kromě jiného díla sedmi významných současných výtvarníků, kteří budou v naší galerii vystavovat na letním výtvarném salonu a chybět nebude ani nejdražší žijící autor Theodor Pištěk, který v rámci charitativ­ního projektu Paraple věnoval autorský tisk jednoho ze svých nejslavněj­ších obrazů Ecce homo,“přibližuje plány Tereza Donné.

Koupě umění od současných autorů se přitom za několik let může výborně zhodnotit. Ani podle Petra Hájka, ředitele The Chemistry Gallery, která se specializu­je na současné české a slovenské tvůrce, nemusí být koupě mladého umění vůbec risk.

„Už přítomnost současného mladého autora na nějaké zaběhnuté aukci je potvrzení, že je kvalitní,“říká Petr Hájek.

Pro koupi takových kousků podle něj hovoří ještě jeden fakt. Jejich cena roste mnohem rychleji a progresivn­ěji než u těch už etablovaný­ch výtvarníků. Příklad? „Takových je hned několik. Tak třeba obrazy Tomáše Němce se před pár lety prodávaly za třicet tisíc a dnes je bez problémů dovedeme prodat za sto. Stejný scénář je například u Michala Škapy, Pasty Onera či Tomáše Jetely. I díla klasičtějš­í se samozřejmě zhodnocují, podobná dynamika se ale u nich čekat nedá,“uzavírá Hájek.

 ?? FOTO: DOROTHEUM ?? BOLESTNÝ KRISTUS
GOTICKÁ MALBA BOLESTNÉHO KRISTA JDE DO DRAŽBY V DOROTHEU. VYVOLÁVACÍ CENA JE 1,2 MILIONU KORUN.
FOTO: DOROTHEUM BOLESTNÝ KRISTUS GOTICKÁ MALBA BOLESTNÉHO KRISTA JDE DO DRAŽBY V DOROTHEU. VYVOLÁVACÍ CENA JE 1,2 MILIONU KORUN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia