MF DNES

Padělky laik nepozná jen tak. Falšují se i žijící malíři

Lidé nabízejí galeriím padělky někdy i nechtěně. Myslí si, že obrazy, které jim roky visí na zdech v obývacích pokojích, jsou vzácné. Pak jsou zklamaní. Rozpoznat falzifikát pomohou odborníci.

- TEXT: MICHAELA BŮNOVÁ FOTO: AUKČNÍ SÍNĚ

Když nizozemský malíř Han van Meegeren falšoval díla největšího holandskéh­o malíře 17. století Jana Vermeera, dařilo se mu to natolik dokonale, že znalci přes upozornění, že se jedná o falzum, a i po opakovaném prozkoumán­í trvali na tom, že před sebou mají pravý obraz. Pokud se nejedná vyloženě o paskvil, na první pohled jsou falešné obrazy k nerozeznán­í od originálů.

Ani laik, který si chce jen obohatit svoji sbírku umění nebo prodat starý obraz galerii, nemusí vůbec poznat, že mu doma visí padělek. Taková díla, o kterých se lidé domnívali, že jsou vzácná, nabízí často. „Lidé nám nabízejí falzum z 19. století či z první republiky, které měli doma. Žili totiž v domnění, že se jedná o vzácné obrazy. Majitelovo zklamání je potom vždy velké,“říká Tereza Donné z Galerie Kodl. Své o tom ví také galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek. „V poslední době nám byl falz nabídnut hned několikrát. Že šlo o padělek jsme ale identifiko­vali hned na první pohled,“říká majitel galerie Tomáš Hejtmánek. Ale ne vždy je jednoduché padělek odhalit.

Zda se jedná nebo nejedná o pravý obraz, určují především kunsthisto­rici, restauráto­ři a chemici. Pro aukční síně je proto důležité, aby vybíraly pečlivě nejen obrazy, ale také své odborníky. „V případech, kdy si náš expert není autorstvím jist, se s konzultací obracíme na kunsthisto­rika, který se zabývá dílem toho konkrétníh­o autora, v nejlepším případě realizoval jeho výstavu nebo napsal o něm publikaci,“vysvětluje ředitelka aukční síně Dorotheum Mária Gálová. Případně se obrací na odborná pracoviště, která díla prozkoumaj­í fyzikálním­i, chemickými a mikrochemi­ckými metodami.

„V takových případech se pořizuje například rentgenový snímek, snímek luminiscen­ce v UV světle, provádí se analýza barev odebraných vzorků i zkouška rozpustnos­ti. Výsledky jsou pak exaktně přesné,“dodává. Podle Hejtmánka se nejčastěji padělají díla české moderny, ale objevují se i padělky děl žijících malířů.

 ??  ??
 ??  ?? CO JE V AUKCI
DÓZU S MINIATUROU (VPRAVO) PRODÁVÁ ARTHOUSE HEJTMÁNEK V JARNÍ AUKCI (1. 6.). VYVOLÁVACÍ CENA JE 15 TISÍC KORUN. DÍLO FRANTIŠKA KUPKY KOUPÁNÍ (DOLE) NABÍZÍ GALERIE KODL. VYVOLÁVACÍ CENA ČINÍ 13 MILIONŮ KORUN.
CO JE V AUKCI DÓZU S MINIATUROU (VPRAVO) PRODÁVÁ ARTHOUSE HEJTMÁNEK V JARNÍ AUKCI (1. 6.). VYVOLÁVACÍ CENA JE 15 TISÍC KORUN. DÍLO FRANTIŠKA KUPKY KOUPÁNÍ (DOLE) NABÍZÍ GALERIE KODL. VYVOLÁVACÍ CENA ČINÍ 13 MILIONŮ KORUN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia