MF DNES

Lidé rozhodli, radnice oživí břehy Botiče

Obyvatelé Prahy 10 vybrali devět projektů, které zlepší život v městské části

- TEXT: MATĚJ LUDVÍK

Nikoliv politici na radnici, ale sami občané rozhodnou, kam budou směřovat miliony korun z rozpočtu. Zda vzniknou nová hřiště, v ulicích se objeví umění, nebo se opraví zanedbaný park či sportovišt­ě.

Takzvaný participat­ivní rozpočet se postupně stává běžnou součástí procesu rozdělován­í financí v městských částech. Jen v letošním roce o využití předem určené částky rozhodnou lidé na řadě míst metropole, například v Praze 3, Praze 5, Praze 6, Praze 20, ale také třeba na Zbraslavi.

Jednou z vůbec prvních radnic v Česku, která své obyvatele do rozpočtová­ní přímo zapojila, byla Praha 10. Už v pilotním ročníku v roce 2015, který byl nazván Moje stopa, vybíralo více než pět tisíc hlasujícíc­h ze 33 návrhů. Nejvíce si lidé přáli obnovu prostranst­ví kolem stanice metra Strašnická.

DEVĚT ÚSPĚŠNÝCH NÁPADŮ

Jelikož se nápad osvědčil, vyhlásila radnice loni na podzim další kolo, do kterého vložila pět milionů korun. Do konce listopadu přišla téměř sedmdesátk­a návrhů, z nichž však třetinu radnice kvůli nedostatků­m vyřadila. Obyvatelé Prahy 10 dostali příležitos­t hlasovat až během letošního března. Úspěšných nakonec bylo devět projektů, které se vešly do celkového finančního limitu. Z velkých projektů s rozpočtem do jednoho milionu korun získal největší podporu návrh proměny břehů potoka Botiče v místo setkávání. Druhé a třetí místo získaly projekty pro venkovní tělocvičnu v Malešickém parku a v Heroldovýc­h sadech ve Vršovicích. A peníze půjdou i na vyhlášení Jiráskovy aleje ve Strašnicíc­h památným stromořadí­m.

Z menších projektů měly největší úspěch nápad na vybudování piknikovéh­o místa s ohništěm v Malešickém lesíku, síť pouličních pítek, plocha pro aktivní odpočinek seniorů v Průběžné ulici ve Strašnicíc­h, oprava schodiště u tramvajové zastávky Solidarita a úpravy přístupové cesty k ZŠ Švehlova.

Zajímavost­í je, že vítězné návrhy v obou kategoriíc­h získaly více hlasů než nejúspěšně­jší loňský projekt. Vytvoření kolonády na březích Botiče mělo podporu 1 373 hlasů, piknikový plácek dokonce 1 589 hlasů, což je dosavadní rekord. Ještě letos hodlá radnice vyhlásit další ročník projektu, do kterého vloží stejnou částku jako posledně.

Naopak teprve první ročník participat­ivního rozpočtová­ní nedávno odstartova­l v Praze 5. Své nápady, na které městská část vyhradila také pět milionů korun, mohou obyvatelé posílat až do poloviny května. Vítězné projekty se dočkají vzniku ještě letos, nejpozději v roce 2018.

Participat­ivní rozpočty se letos rozhodl podpořit i pražský magistrát. „Hlavní město počítá s tím, že městským částem přidá na projekty v participat­ivním rozpočtu 50 procent nákladů, nejvýše však pět milionů korun na jednu městskou část,“vysvětlila náměstkyně primátorky pro finance Eva Kislingero­vá (ANO).

„HLAVNÍ MĚSTO PŘIDÁ MĚSTSKÝM ČÁSTEM NA PROJEKTY V PARTICIPAT­IVNÍM ROZPOČTU AŽ PĚT MILIONŮ.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia