MF DNES

„Pravých“uprchlíků jsou 3 %

- — Tomáš Lébr

Do často vášnivé debaty o tom, kolik lidí, kteří v současné vlně migrace dorazí do Evropy, lze považovat za skutečné uprchlíky, vnesly nový impulz nové oficiální údaje. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo loni do Itálie celkem 181 436 migrantů. Azyl, neboli plné uznání statusu uprchlíka, z nich dosud dostalo 4 808 – to je pouze 2,65 procenta.

Přestože značná část azylových řízení není dokončena a tento poměr se nejspíš změní na desítky procent, je i z dalších čísel UNHCR zřejmé, že „migranti bez šance“ převládají. Téměř 19 000 lidem byla poskytnuta „humanitárn­í ochrana“a dalším zhruba 12,5 tisíce byl přiznán jiný druh podpory při pobytu v zemi – zhruba 55 tisícům žadatelů však byl azyl okamžitě odepřen.

A kam se podělo dalších více než 90 tisíc migrantů chybějícíc­h do součtu? Jsou registrová­ni jako „clandestin­i“– v překladu tajní či ilegální. Neboli ti, kteří o azyl ani nepožádali a zmizeli v zemi beze stopy.

Předpoklád­á se, že část těchto lidí, kteří jsou zcela mimo kontrolu, pohltila italská šedá ekonomika – a části se podařilo projít dál do Evropy.

Údaje z Itálie jsou mimo jiné dokladem toho, že na rozdíl od takzvané turecko-řecké migrační trasy, kudy prchají především Syřané, na trase libyjsko-italské převládají běženci, kteří mají jen minimální šanci na získání azylu. Podle posledních statistik Mezinárodn­í organizace pro migraci jsou zde na předních místech občané Nigérie, Gambie, Pobřeží slonoviny či Ghany. Právě tudy se nyní do Evropy dostává na 80 % všech běženců. A „hustý provoz“na trase nepolevuje ani letos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia