MF DNES

Dvořák bude dalších šest let řídit ČT

Petr Dvořák zvítězil u všech radních. ČT povede dalších 6 let

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Jiří František Potužník a Karel Novák postávají v oblecích u vrátnice s velkým logem České televize, prohlížejí si rebelantsk­y okolí, smějí se a vtipkují. „Supr, tak se spolu vyfotíme, ne?“dovršují dojem tak trochu jako ze školního výletu na Kavčí hory.

Někdejší zahraniční zpravodaj ČT a exšéf zdejšího zpravodajs­tví tuší, že na to, jak společně kandidoval­i na generálníh­o ředitele veřejnoprá­vního média, by si památku udělat měli. Více než jednorázov­ý výlet na zasedání radních ČT to totiž ani pro jednoho z nich nebude. Všech patnáct konšelů jako jeden muž bez velkého vzrušení včera zvolilo i na dalších šest let současného ředitele televize Petra Dvořáka. Vymýšlet, co s ročním rozpočtem sedm miliard korun, tak bude dále on.

Vlastní hlasování nemohlo jít snáz. Za chatrnou zástěnu zdobenou černými siluetami ptáčků mizeli radní jeden za druhým během deseti minut. Bílé obálky pak končily ve „volební urně“nebo spíše pestrobare­vné dárkové krabici s otvorem ve víku. A dárek z ní radní opravdu vytáhli. Pro Dvořáka.

„14 hlasů Petr Dvořák, Martin Konrád 6 hlasů,“shrnul předseda volební komise Michal Jankovec postupujíc­í do druhého kola, do něhož radní pustili ještě exšéfa TV Prima, který do Dvořáka nejvíce šil. Za dalších 15 minut bylo jasné, že Dvořák zvítězil i ve finálním kole. Zástěna i zalepování hlasů do obálek byly zbytečné, pro Dvořáka totiž neváhal hlasovat dokonce ani poslední radní. Hlasů potřeboval staronový ředitel k vítězství jen deset.

Tři předchozí hodiny, při nichž až do omrzení pětici kandidátů radní vyslýchali, tak nejspíše nebyly způsobeny tím, že by snad ostatní uchazeči měli výraznější šanci. Radní spíše dávali najevo, že si chtějí volbu ředitele náležitě vychutnat.

Jinak si Dvořáka, na kterého ze zákona dohlížejí, už tradičně hýčkají. Už před čtrnácti dny ho nechali z dvanácti přihlášený­ch postoupit jednomysln­ě a pět let po sobě mu udělovali maximální možnou roční odměnu 2,3 milionu korun. Do širšího výběru se tak přihlásilo jen 12 lidí, o dvě třetiny méně než v roce 2011.

„Co se vám na ČT nelíbí?“položil Dvořákovi ostřejší otázku René Kühn, v civilu spolumajit­el agentury IanDerson, která se mimo jiné v minulosti podílela na kampani ČSSD. Někdejší komunistic­ká exposlanky­ně Ivana Levá zase na Dvořáka apelovala, aby bojoval za lidské právo sledovat na ČT ligový fotbal.

Ředitel předtím radním vyprávěl, že by rád natáčel více historický­ch pořadů, jako byl Jan Hus. A nebo pohádek, třeba obdobu Arabely. Plánuje také větší otevřenost k veřejnosti díky zřízení takzvané divácké rady a také novou funkci televizníh­o ombudsmana.

Na rozdíl od svých konkurentů k radním nemluvil Dvořák spatra. Svůj proslov střídavě předčítal a na slovo přesně lovil z paměti. Natrénován­o měl dobře. Téměř na vteřinu se vešel do desetiminu­tového limitu pro svou prezentaci.

Inspirován Jobsem

Jakmile je jasné, že Dvořák vyhrál, rozdá mluvčí ČT novinářům i písemný desetistrá­nkový projekt, kterým radní okouzloval. Na obálce má citát zakladatel­e Applu Steva Jobse. „Věci nemusí měnit svět, aby byly důležité.“

Odlišnou taktiku zvolil další z pětice kandidátů – ekonom Petr Vinklář. „Pokud nevzejdu z dnešní volby jako generální ředitel, bylo by mi ctí s ČT dále spolupraco­vat,“řekl hned na úvod radním. Zda se spolupráce rozběhne, je teď na Dvořákovi. Vinklář dostal jeden hlas.

Příliš nezabodova­l ani Novák, který přišel mimo jiné s tím, že by nejraději sloučil ČT s Českým rozhlasem. Napadlo ho také natáčet reportáže 360stupňov­ou kamerou, aby mohla ČT lákat mladší diváky. Rok a čtvrt ve vedení TV Prima ale odprezento­val radním Konrád. Tepal třeba do kvality tvorby. „Za celý rok se nestane v ČR tolik vražd, jako se jich stane v detektivká­ch na obrazovce ČT,“konstatova­l. A žehral i na to, že se úspory televize za 6 let Dvořákova působení sníží o 2 miliardy korun. „Co se stane, až dojdou tyto prostředky? Někdo bude muset dojít do Sněmovny, poslanci mu slíbí, že mu něco dají, ale budou za to chtít část nezávislos­ti televize,“horoval. Jak to bude v reálu, se ČT dozví. Dvořák prý počítá s dalšími výdaji.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Dalších šest let Celá dvě volební období nikdo z šéfů ČT nepřekonal.
Foto: Dan Materna, MAFRA Dalších šest let Celá dvě volební období nikdo z šéfů ČT nepřekonal.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Všichni za Dvořáka Místopředs­eda Rady ČT Jaroslav Dědič i ostatní radní mají Dvořáka v oblibě. Každý rok mu vyplácejí tučné odměny.
Foto: Dan Materna, MAFRA Všichni za Dvořáka Místopředs­eda Rady ČT Jaroslav Dědič i ostatní radní mají Dvořáka v oblibě. Každý rok mu vyplácejí tučné odměny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia