MF DNES

Jsem singl a chci dítě. Anonymně na klinice to nepůjde

- — Josef Kopecký

Ženy, které nežijí v manželství, nebudou moci samostatně podstoupit umělé oplodnění s použitím spermatu anonymního dárce. Sněmovnou neprošel návrh, který by jim toto právo dal. V diskusi proti němu nejrozhodn­ěji vystoupila místopředs­edkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

„Právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva,“prohlásila, než poslanci návrh odmítli. Ona sama chtěla naopak omezit maximální počet lidských embryí, která je možné vytvořit ze zárodečnýc­h buněk jednoho anonymního dárce. Také chtěla, aby uměle počaté děti měly možnost zjistit, kdo jsou jejich rodiče – i kdyby šlo o anonymní dárce. Poslanci odmítli i její návrh.

Rozčarován­í nad slovy místopředs­edkyně TOP 09 neskrývala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Ta paní se už úplně zbláznila,“řekla iDNES.cz a na Twitteru dodala, že je dobře, že už Chalánková nebude kandidovat.

S návrhem, aby mohla umělé oplodnění podstoupit žena, která nesetrvává „v pravoplatn­ě uzavřeném manželském svazku, a pokud tuto zdravotní službu hodlá podstoupit samostatně, s použitím spermatu anonymního dárce“, přišel sociální demokrat František Adámek.

Jenže se dočkal chladného přijetí i v rámci své vlastní strany. „Tohle je otázka velmi etická. Nemohu souhlasit s tím, že až padesát procent dětí se narodí mimo manželství,“ řekl iDNES.cz ministr zdravotnic­tví za ČSSD Miloslav Ludvík.

„Toto je úplné popření smyslu rodiny,“řekl k návrhu poslance ČSSD také lidovecký poslanec Ludvík Hovorka a hrozil, že lidovci shodí celý zákon, pokud Adámkův návrh projde. „Výbor k mému překvapení odhlasoval stanovisko pozitivní,“podivoval se nad Adámkovým návrhem, který získal podporu ve zdravotním výboru Sněmovny, i občanský demokrat Marek Benda. Naopak, návrhu se zastal nestraník Ivan Gabal, zvolený za KDU-ČSL. „Nemůžeme blokovat single ženy, kterým se nepovedlo najít partnera,“vystoupil na obhajobu práva žen. Fakticky se tak postavil proti tomu, co předtím řekl lidovec Hovorka.

„Stojím si za návrhem, jak byl napsán. Bavíme se o léčbě neplodnost­i,“bránil svůj návrh Adámek. Pro jeho návrh nakonec bylo jen 40 ze 153 přítomných poslanců.

 ??  ?? Proti Jitka Chalánková z TOP 09 nechtěla volnější pravidla pro umělé oplodnění.
Proti Jitka Chalánková z TOP 09 nechtěla volnější pravidla pro umělé oplodnění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia