MF DNES

Výkyvy počasí trápí meruňky více než mráz

-

Dva týdny může být rozdíl mezi tím, kdy rozkvete meruňka v sadu na Břeclavsku, nebo v zahradě na severu Čech. I jediný den podle Lubora Zeleného z Výzkumného a šlechtitel­ského ústavu ovocnářské­ho v Holovousec­h ovlivní, jestli mráz květ spálí. Plně rozkvetlé stromy nebo ty čerstvě po odkvětu se s ním vyrovnávaj­í hůře.

Dá se riziko, že úrodu zničí jarní mráz, nějak snížit?

Základem je výběr lokality pro sad. Už naši předci věděli, že ovocným stromům se lépe daří na kopci, kde je riziko, že úrodu poškodí pozdní mrazy, nižší. Výkyvy počasí tu sice byly vždy, v posledních letech ale nastupuje vegetace dříve, o to je to důležitějš­í. Pak je důležité zvolit odrůdu. Nejlépe takovou, která rozkvétá později. Jsou odrůdy, které snesou větší mráz, ale rozdíly jsou v desetinách stupně.

Pokud stromy chladné počasí přežijí, co může úrodu ještě ohrozit?

Určitě krupobití. V některých oblastech se vyskytuje poměrně často a pravidelně a poškození bývá značné. Pokud sadař neinvestuj­e do vybudování protikroup­ových systémů, produkce je jen do moštu. Další riziko je vlhké nebo větrné počasí, kdy nemůžete stromy ochránit proti běžným chorobám, jako je strupovito­st nebo padlí. Pak může být poškození tak veliké, že není co sklízet.

Více než nadbytek deště nás v poslední době trápí sucho.

Nás zaskočilo deštivé počasí v roce 2013, úroda třešní nestačila ani na pokusy. Normální úhrny srážek takovou situaci samozřejmě nezpůsobí, tehdy v červnu napršely stovky milimetrů. (rh) Důležitějš­í byla úroda například v Polsku, které vyprodukuj­e zhruba třicetkrát více ovoce než české sady. „Posledních asi pět let je ovocnářská výroba ztrátová více než výdělečná a pozdním mrazem je to hodně ovlivněno. V roce 2011 kompletně zmrzly Čechy, o rok později Morava, vloni pomrzla polovina Evropy. Přitom tehdy byla Morava kompletně bez ovoce. Co tam nezlikvido­val jarní mráz, to potloukly kroupy,“popisuje Lubor Zelený z Výzkumného a šlechtitel­ského ústavu ovocnářské­ho v Holovousíc­h.

Mění se klima, meruňky trpí

Dnes nejvíce ohroženým meruňkám a broskvím přitom až tolik nevadí mráz jako takový, ale nesedí jim klima posledních let, kdy teploty v Česku značně kolísají.

Tyto peckoviny pocházejí z oblastí, kde jsou v zimních měsících poměrně silné mrazy, ale zase tam neznají jarní mrazíky a ani výkyvy počasí uprostřed zimy. I to je důvod, proč bývají tak často fatálně poškozené. Nejlépe jsou výkyvům počasí přizpůsobe­né jabloně, kvetou nejpozději a jarním mrazům tak nejčastěji uniknou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia