MF DNES

Fakta WC kompas slouží všem

-

Podle Petry Matějkové, gastroente­roložky z pražského Sanatoria svaté Anny, trpí v Česku chronickým­i střevními záněty přes 42 tisíc pacientů.

„Crohnova choroba i ulcerózní kolitida propukají obvykle v mladém věku a projevují se zejména úpornými průjmy, bolestmi břicha a vyčerpáním. Nemoc není trvale vyléčiteln­á, umíme jen potlačit potíže. Z neonkologi­ckých chorob je jednou z nejhorších, protože se týká tabuizovan­ého vyprazdňov­ání a výrazně zhoršuje kvalitu života pacientů,“podotýká lékařka.

Dodává ještě, že u někoho mohou vést k podobným příznakům i psychické důvody.

S on-line mapou a aplikací WC kompas je propojený i projekt WC karty, který vznikl v roce 2014 a funguje například ve Velké Británii a Rakousku. Držitelům umožňuje požádat o zpřístupně­ní neveřejné toalety v případě akutní zdravotní komplikace či požádat o přednost ve frontě na toaletu veřejnou.

Zpřístupně­ní je domluveno i na 293 záchodech v policejníc­h služebnách.

Do projektu Podpora vydávání WC karet se zapojilo 23 měst či městských částí v Česku z celkových 94, které pacientský spolek oslovil. Většina ze spolupracu­jících zároveň umožnila držitelům karty vstup na toaletu zdarma. Na kartě o rozměru kreditky, jež nenese žádné osobní údaje držitele, jsou texty v češtině a angličtině.

Žádat o ni mohou na základě lékařského ● Aplikace je nyní zdarma dostupná pro chytré telefony. Stáhnout ji lze v Google Play pro Android i v App Store pro iOS. ● Momentálně je v aplikaci 1 125 toalet, další budou přibývat. ● Města s největším počtem WC v aplikaci jsou: Praha (273), Plzeň (77), Kolín (35). ● Aplikace obsahuje kromě těch veřejných i 338 bezbariéro­vých toalet Euroklíč pro uživatele s pohybovým znevýhodně­ním. ● Ukáže i dostupná WC na policejníc­h služebnách a na úřadech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia