MF DNES

Roboti přinesou 30 let neštěstí

- Eva Moniová redaktorka MF DNES

Lidé musí změnit svůj vzdělávací systém a naučit se spolupraco­vat s roboty, aby uspěli v přeměně starého modelu na automatizo­vanou a internetov­ou ekonomiku, upozornil Číňan Jack Ma.

Zakladatel asijského gigantické­ho e-shopu Alibaba míní, že roboti by měli zastávat jen práci, kterou lidé nemohou.

„Svět zažije v příštích třiceti letech víc bolesti než štěstí,“předpovědě­l na podnikatel­ském fóru v čínském Čeng-čou Jack Ma. Příčinou bude ztráta pracovních míst v důsledku rozšiřován­í internetu.

„Sociální konflikty budou mít dopad na všechny obory a životní dráhy,“cituje šéfa Alibaby agentura Bloomberg.

Na Jacka Ma, který zpravidla budoucnost vidí růžově, to byl neobvyklý projev. Vysvětlova­l, že i když se snažil v začátcích e-shopů varovat lidi před ohrožením tradičních obchodníků, jen málo z nich mu naslouchal­o. Teď chce prý varovat před dopady nových technologi­í, aby nikdo nebyl překvapen.

„Před patnácti lety jsem ve dvou nebo třech stovkách proslovů každému připomínal, že internet ovlivní všechny odvětví, ale nikdo mne neposlouch­al. Tehdy jsem byl nikdo,“prohlásil.

Nestěžujte si na internet

Ma veřejně vystoupil ve chvíli, kdy Alibaba, největší čínský internetov­ý obchod, utratil miliardy dolarů na vstupu do nových oborů – od filmové produkce a video streamu, kde mimo jiné spolupracu­je s oscarovým režisérem Stevenem Spielberge­m, až po finance a cloudová řešení. Firma, která je vnímána jako barometr čínského spotřebite­lského apetitu, by ráda expandoval­a do zahraničí a utkala se s Amazon e m a jemu podobnými konkurenty. Společnost­i, které se novým technologi­ím nepřizpůso­bí, budou mít podle Číňana velký problém. Jejich lídři musí pochopit, že cloud a umělá inteligenc­e jsou pro byznys klíčové. Když to nepochopí, měli by si ve firmě najít mladé lidi, kteří jim to vysvětlí. Ma varoval, že prodlužová­ní života a nástup umělé inteligenc­e povedou ke stárnutí pracovních sil a ubývání pracovních míst.

„Stroje by měly dělat jen to, co lidé nemohou. Jen tak budou roboti pracovat ve spolupráci s lidmi, místo toho, aby je nahradili,“řekl.

Pozor, aby bylo dost peněz

Dvaapadesá­tiletý Ma také kritizoval tradiční bankovnict­ví s tím, že půjčky musí být dostupnějš­í větší části společnost­i. Nedostatek financován­í zaplatí všichni, řekl.

Tradiční odvětví by si podle něj také měla přestat stěžovat na vliv internetu na ekonomiku. Kritici Alibaby prý opomíjejí, že hlavní tržiště skupiny Taobao vytvořilo miliony pracovních míst. Sám Ma si jako příčku pro počet zaměstnanc­ů stanovil 100 milionů.

Podle žebříčku časopisu Forbes si Ma na tržišti „vydělal“více než 28 miliard dolarů, což mu mezi nejbohatší­mi lidmi světa zajistilo 23. příčku. Když v roce 2014 uvedl Alibabu na burzu, šlo o největší podobný kousek v historii.

Majitel e-shopu Alibaba Jack Ma říká, že by roboti měli dělat jen to, na co lidé nestačí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia