MF DNES

Vítkovice se odrazily ode dna, tvrdí jejich šéf

-

Skupina Vítkovice Machinery Group strojírens­kého magnáta Jana Světlíka se po dvou letech potíží odrazila ode dna. Oznámilo to včera vedení firmy.

Strojírens­ký holding, jehož čtyři dceřiné firmy jsou v úpadku, dosáhl v prvním čtvrtletí 2017 při dvoumiliar­dových tržbách zisku EBITDA ve výši 70 milionů korun. „Odrazili jsme se ode dna. Provozní výkonnost se zlepšuje již od února,“říká generální ředitel Vítkovic Libor Witassek.

Podle něj je tahounem skupiny těžké strojírens­tví Vítkovice Heavy Machinery. Holding podle něj plní letošní plán – i to je obrat k lepšímu. Březnový zisk Witassek považuje za „milník v plnění plánu“i krok k obnovení důvěry trhu po velmi špatném roce 2016. Celkově by se letos skupina měla v tržbách přehoupnou­t přes osm miliard korun, podobně jako loni. Loňský hospodářsk­ý výsledek skupina zatím neoznámila. Předloni vytvořila konsolidov­anou ztrátu 82,25 milionu korun.

Finanční krize skupinu každopádně poznamená. Světlík už musel rozhodnout o prodeji jedné z nejvýnosně­jších firem, Hutních montáží.

Prodej do rukou Světlíkova obchodního partnera Martina Ulčáka, který loni převzal 800miliono­vý dluh Vítkovic vůči Raiffeisen­bank, má schválit valná hromada příští týden. Na prodej bude i dcera Hard Jeseník či krachující Gearworks. Strojírny se zbavují i dalšího majetku a chystají propouštěn­í. Nejprve škrtá 300 míst krachující dcera Vítkovice Power Engineerin­g (VPE).

Klíčová vítkovická firma VPE má stále teoreticko­u šanci vybřednout z úpadku reorganiza­cí, reorganiza­ční plán ale zatím není znám. Insolvenčn­í správce David Vandrovec ve své poslední zprávě pro věřitelský výbor varoval, že hospodařen­í VPE se vyvíjí špatně a firma nemá zajištěn dostatek zakázek. To šanci na reorganiza­ci snižuje. Holding má navíc problém se získáváním provozního kapitálu, protože mu banky nevěří. Finanční nouzi slibuje podle Lidových novin částečně vyřešit nová banka Creditas olomouckéh­o finančníka Pavla Hubáčka, která by mohla strojírnám dát úvěr. (kuz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia