MF DNES

Vývoz Prazdroje rostl o 10 procent

-

Vedle svých tradičních odvětví, jako jsou právě Dr. Max, Fortuna a reality, vidí Dospiva s Haščákem velký potenciál ve zdravotnic­tví. Po loňské akvizici nemocnice ve Vrchlabí směřuje nyní jejich pozornost ke stavbě „nemocnice budoucnost­i“v Bratislavě.

Projekt zařízení s 430 jednolůžko­vými pokoji za 2,7 miliardy korun má být dokončen v roce 2021. Podle Haščáka panuje ve zdravotnic­tví kvůli demografic­kému vývoji převis nabídky nad poptávkou a v nejbližšíc­h letech dojde mezi nemocnicem­i k „boji o pacienta“. „Ten vyhraje ten, kdo poskytne nejkvalitn­ější službu za nejnižší cenu,“říká Haščák.

Penta si proto hodně slibuje od softwaru Watson od IBM, přestože je pro skupinu prozatím ztrátový. Program na bázi umělé inteligenc­e radí slovenským lékařům, jak nejlépe stanovit postup při léčbě pacientů s rakovinou. Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině téměř 11 milionů hektolitrů piva, o necelý milion hektolitrů víc než v roce 2015. Vývoz do více než 50 zemí posílil o deset procent. Prodej na domácím trhu se zvýšil o 2,7 procenta na sedm milionů hektolitrů piva. Nejvíce šly na odbyt ležáky plzeňského typu a cider Kingswood, jehož konzumace oproti roku 2015 stoupla o 20 procent. Výsledky firmy na svém webu zveřejnil Deník. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia