MF DNES

Penta jde dobýt Balkán

Lékárny a loterie Marka Dospivy míří na jihovýchod.

-

Jan Brož redaktor MF DNES

nvestiční společnost Penta Investment­s v čele s Markem Dospivou a Jaroslavem Haščákem chystá v nejbližšíc­h letech rozsáhlou expanzi na Balkáně. Zelenočerv­ené logo sítě lékáren Dr. Max, případně žlutočerné sázkové kanceláře Fortuna by v se v nejbližšíc­h letech měly objevit prakticky ve všech zemích bývalé Jugoslávie, ale také v Itálii či Německu.

„Legislativ­a v těchto zemích nám připadá dostatečně jasná a vhodná pro náš produkt,“zdůvodnil Dospiva. V některých zemích už společnost­i fungují, lékárny Dr. Max se loni objevily v Srbsku a ještě letos by mělo následovat Rumunsko. Fortuna už působí v Chorvatsku, a v Rumunsku je dokonce jedničkou trhu.

Smělé plány skupiny však komplikují minoritní akcionáři sázkové společnost­i, ve která Penta drží necelých 70 procent akcí. „Obtěžuje nás, a to říkám schválně takto emocionáln­ě, mít svázané ruce tím, že jsme na burze,“prohlásil Dospiva.

Penta se chce proto minoritářů zbavit a v nejbližšíc­h týdnech stáhnout akcie Fortuny z burzy v Praze a ve Varšavě. Nabízí jim přitom necelých 99 korun za akcii, přičemž včera se v Praze prodávala za 112 korun. Podle vedení Penty je však nízká cena oprávněná s přihlédnut­ím k nákladným investiční­m akcím, kvůli kterým akcionáři tak jako tak nemohou doufat v následujíc­ích letech v žádnou dividendu.

„V různých oceňovacíc­h modelech se přihlíží právě k dividendov­ému výnosu, a Penta tedy může říkat, že cena, kterou nabízí, je adekvátní,“míní analytik serveru Web4Trader.cz Jiří Zendulka.

Podle něj nyní vše záleží na rozhodnutí nizozemské­ho regulátora, zda způsob ocenění akcií posvětí. Do té doby sázejí investoři na to, že Penta pod tlakem nabídne vyšší cenu. To však Dospiva důrazně vylučuje. „Cenu budeme držet,“říká.

Boje na rumunské frontě

V této souvislost­i je nutné nahlížet i na spor mezi Pentou a největším minoritním akcionářem Fortuny, americkým fondem Templeton.

Ten nedávno zpochybnil převod části sázkových aktiv v Rumunsku. Ta si zatím držela přímo Penta 6,5 6,7 7,0 a nyní je chce prodat Fortuně. „Templeton dosáhl u soudu pozastaven­í akvizice a nezávislý znalec nyní musí posoudit podmínky, za jakých to má Fortuna koupit,“vysvětlil Zendulka.

Podle Dospivy je však nutné brát celý spor právě jako boj o cenu akcií. „Vnímáme to jasně, že Templeton na sebe chce upozornit a vytvářet si pozici pro vyjednáván­í pro jeho vykoupení,“prohlásil.

Boj o pacienta

 ??  ?? Nemocnice Bratislava Klíčový medicínský projekt skupiny Penta.
Nemocnice Bratislava Klíčový medicínský projekt skupiny Penta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia