MF DNES

Bruselu došla s Orbánem trpělivost. Kvůli univerzitě

Zákon, který podle Evropské komise míří cíleně proti Středoevro­pské univerzitě, může dosud s Bruselem úspěšně vyjednávaj­ícímu Viktoru Orbánovi zlomit vaz.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Maďarský premiér Viktor Orbán jezdí do Evropského parlamentu na debaty o stavu maďarské demokracie tak často, že ho to musí bavit. Včera tam vystupoval a naslouchal kritice už posedmé.

Pobaveně se Orbán tvářil i v okamžiku, kdy mu europoslan­ec a předseda liberálů Guy Verhofstad­t vmetl do tváře, že se chová jako Stalin a že porušuje snad všechny zásady demokracie. „Chcete dál brát peníze z evropských fondů, ale nectít evropské hodnoty!“křičel na Orbána šéf frakce, v níž je i české ANO.

Jinak ale včera ve Štrasburku Orbánovi do smíchu moc nebylo. Evropská komise totiž udělala něco, co vůči Maďarsku ještě nikdy před tím nepoužila. Její „žádost o vysvětlení“je zahájením procedury zkoumání stavu maďarské demokracie, na jejímž konci může být i pozastaven­í maďarského členství v Unii odebráním hlasovacíc­h práv.

Místopředs­eda Evropské komise Valdis Dombrovski­s, který zahájení vyšetřován­í Maďarska oznámil, uvedl, že podle názoru Komise není nový maďarský zákon o vysokých školách „v souladu s unijními pravidly a svobodami“. Kvůli tomuto podle Bruselu účelově přijatému zákonu bude muset ukončit činnost americká Středoevro­pská univerzita (CEU), považovaná za jednu z nejkvalitn­ějších škol v Evropě.

Orbán přesto včera vstoupil do Evropského parlamentu v bojovném duchu a tvrdil tam, že v žádném případě nejde o zákon namířený cíleně proti CEU. Současně tvrdě útočil na jejího zakladatel­e, liberálníh­o miliardáře a filantropa George Sorose.

Účelový zákon, ale i jeho kritika

Na závěr vystoupení však Orbán uvedl, že se s Bruselem chce dohodnout na změně zákona, pokud bude vyhodnocen tak, že je v rozporu s unijními pravidly. „Chceme respektova­t pravidla a vždy jsme to dělali,“řekl Orbán. A připomněl, že dohodou s Bruselem skončily všechny minulé spory, ať šlo o zákon o médiích či reformu soudnictví. Vždy však šlo ze strany Budapešti pouze o drobné ústupky, které na podstatě toho, čeho chtěla maďarská vláda dosáhnout, nic neměnily.

Český právník Aleš Rozehnal na serveru Hlídací pes upozornil na to, že CEU by podle platných českých zákonů nemohla fungovat ani v Česku. A to, co Brusel Budapešti vyčítá, tedy požadavek působení v domovském státě, odkud má cizí univerzita akreditaci, je i v českém zákoně.

„U nás to bylo přijato jako ochrana proti nekvalitní­m, často fiktivním zahraniční­m vysokým školám třeba z Ukrajiny,“říká Rozehnal. „V Maďarsku se s vaničkou vylévá i dítě v podobě kvalitní Středoevro­pské univerzity,“dodává právník. „Je to od Orbána účelové, ale podobně účelová je i kritika Maďarska ze strany Evropské komise.“

„My Maďaři chceme respektova­t unijní pravidla a vždy jsme to dělali.“maďarský premiér Viktor Orbán

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia