MF DNES

Vládní záplata nedostatek zdravotníc­h sester nevyřeší

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kdo se pohybuje ve zdravotnic­tví, pro toho už delší dobu symbol 4+1 nepředstav­uje rozměrnějš­í byt, nýbrž krizový plán, jak zachránit celý bílý resort před kolapsem. Jde o nový, úspornější systém vzdělávání zdravotníc­h sester, který podle plánů vlády zabrání tomu, aby si doktoři za chvíli museli dělat všechno sami – od vypisování receptů po píchání injekcí. Ministersk­á naděje, že tak jednoduchá záplata vyřeší složitý systémový problém v českém zdravotnic­tví, je ale až chorobně optimistic­ká.

To bylo tak: když Česko vstoupilo do Evropské unie, muselo na nátlak Bruselu pro zdravotní sestry, jimž do té doby stačila maturita na střední „zdravotce“, zavést vysokoškol­ské vzdělání. Vyšší odborné, bakalářské nebo magistersk­é. Kdo ho nemá, na toho zbyla role nesvéprávn­ého zdravotnic­kého nádeníka. Zájem o prodloužen­é studium nevalně placeného oboru zdravotní sestra ihned dramaticky poklesl, za deset let skoro na pouhou pětinu.

Stát teď hasí požár, kdy se zdravotní sestra stala úzkoprofil­ovou kvalifikac­í a kdy se v nemocnicíc­h z personální­ch důvodů musí zavírat celá oddělení. Nový systém, k němuž se ministerst­vo zdravotnic­tví šouralo několik let a proti němuž si včera ve Sněmovně troufl hlasovat jediný poslanec, počítá s tím, že sestře s plnými kompetence­mi bude nově stačit kromě střední zdravotnic­ké školy už jenom rok vyšší odborné školy.

Úleva to samozřejmě je, 4+1 je menší zátěž než dosavadní 4+3. A ministr věří, že novela zajistí dostatečný počet „nejvíce poptávanýc­h nelékařský­ch zdravotnic­kých pracovníků“u nás. Zákon přitom neřeší – a dokonce nově otevírá – řadu problémů.

Kdo by chtěl zůstat „méněcennou“praktickou sestrou, když se pouhým rokem nástavby může posunout na sestru diplomovan­ou? Pak se ale problém jen přelije a i sestry diplomovan­é budou muset pacientům utírat zadky. Zejména když zákon nepouští vysokoškol­sky vzdělané sestry nikam dál, tedy k převzetí části kompetencí od lékařů. A bude odborným sestrám opravdu ten rok po maturitě stačit na zvládnutí všeho, co moderní medicína přináší?

Ale hlavně: dokud sestry budou brát plat srovnateln­ý s pokladní v Kauflandu, může si erár vymýšlet záplat, kolik chce. A dokud méně kvalifikov­aná místa v nemocnicíc­h neobsadí levnou pracovní silou ze třetího světa, může tam ministr Ludvík chodit po práci helfnout na noční služby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia