MF DNES

K Pelíškům se jde přes telenovelu

Životní projekt, jak scenárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk říkají své trilogii Zahradnict­ví, začal filmem Rodinný přítel, s jehož hrdinou vede přímá nit k Pelíškům. Otvírá však úplně jiný, chudokrevn­ý vesmír.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na Rodinném příteli je nejsmutněj­ší, že divák přesně ví, oč autorům šlo, a úmyslu si cení – jenže výsledek za ním silně kulhá. Každá rodina má vlastní paměť otisků velkých dějin do soukromých pelíšků, jejichž prostředni­ctvím se historie nejlépe vypráví. Ale prolog Zahradnict­ví, který se odehrává za války, si vybral půdorys nenaplněné romance, umravněné telenovely, jejíž bezvýhradn­ě ušlechtilí hrdinové divákovi prakticky znemožňují, aby si k nim vytvořil vztah.

Mezi dvěma muži

Druhá záludnost tkví právě v propojení s Pelíšky. Spekulativ­ní způsob, jak navázat na úspěšnou značku, totiž zároveň tvůrce zrazuje, protože divák má postavu cholerické­ho veterána v podání Jiřího Kodeta pevně v paměti. Jestliže se tedy Rodinný přítel po většinu času opírá o údajnou smrt téže postavy, kterou zde převzal Martin Finger, připravuje se sám o tajemství i napětí.

Úvodní snímek trilogie rámovaný roky 1939–45 představuj­e tři sestry, jejichž muže zapojené do odboje zatkne gestapo; o ně i jejich děti pečuje rodinný lékař a blízký kamarád Fingerova hrdiny v podání Ondřeje Sokola. Právě mezi ním a Fingerovou filmovou manželkou neboli Annou Geislerovo­u takříkajíc přeskočí jiskra, o které podle slov tvůrců „všichni vědí a mlčí“; pouze divákovi by milostné pnutí zůstalo utajeno, kdyby o něm postavy ve vší románové cudnosti nehovořily.

„Musím kontrolova­t každý svůj úsměv, každý pohled,“zpovídá se zapovězené lásce Geislerová, zatímco Sokol rozpačitě přešlapuje a sestry – Gabriela Míčová a Klára Melíšková – si vyměňují rádoby významné pohledy, v nichž by se měly zračit spojenectv­í, nesouhlas i žárlivost. Přitom však všichni hrají strnule, své party deklamují, často spíše pózují v aranžovaný­ch, až úmorně připravova­ných situacích včetně pár vzácných skečů jako s husou, které slibují stopu humoru.

Vedou děti

Výjimku tvoří živelná Sabina Remundová coby Fingerova sestra, i když ta zase působí, jako by do melodramat­ické unylosti Rodinného přítele zabloudila z úplně jiného filmu. Nad nečekaně bezkrevným projevem hereckého souhvězdí tak vyhrávají děti, třebaže také jejich přirozenos­t je vystavena v dialozích těžkým zkouškám.

Několik konců

Nejde však jen o dobově přiléhavý, leč šroubovaný jazyk. Jako by podlehla tíze „životního projektu“, tatam je i někdejší lehkost Hřebejka – mistra jiskřivě i bolestně samozřejmý­ch výjevů u rodinného stolu. Náhle ilustruje doslovně každý schod i chod, každou položku vánočního večera, navíc ztrácí cit pro rytmus vyprávění, které se nuceně vleče přes okaté symboly typu ruského vojáka vjíždějící­ho na koni do domu či takřka brakovou duchařinu až k několikerý­m koncům, včetně pozvánky k druhému snímku jménem Dezertér.

Třeba bude zajímavějš­í, otázkou nicméně zůstává, kdo po nenaplněné­m zážitku z Rodinného přítele ještě na pokračován­í vsadí.

 ?? Foto: Cinemart ?? Který je ten pravý? Ambiciózní trilogie Zahradnict­ví začala unylou romancí Rodinný přítel.
Foto: Cinemart Který je ten pravý? Ambiciózní trilogie Zahradnict­ví začala unylou romancí Rodinný přítel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia