MF DNES

Na festivalu vypukne souboj anděla s ďáblem

- — Věra Drápelová

Královský program chystá 18. ročník Letních slavností staré hudby. Festival, za nímž stojí soubor Collegium Marianum, se uskuteční od 11. července do 7. srpna na různých místech Prahy a bude ve znamení hudebního života u dvora francouzsk­ého krále Ludvíka XIV.

„Tento panovník kolem sebe ve Versailles shromažďov­al významné umělce všech oborů, včetně hudebníků,“upozorňuje dramaturgy­ně Jana Semerádová. Program je výsledkem spolupráce festivalu s renomovaný­m Centrem pro barokní hudbu ve Versailles.

Přehlídku otevře koncert Král nebes, na němž zazní díla určená pro chrámové prostředí za vlády Ludvíka XIV. V nabídce budou dále například španělské a baskické taneční rytmy v podání Euskal Barrokense­mble nebo skladby pro cembalo, které zahraje Jean Rondeau. Další večer pod názvem Duel da gamba připomene rivalitu dvou dávných virtuosů na tento nástroj, jimiž byli Marin Marais a Antoine Forqueray. „Zatímco o Maraisovi se mluvilo jako o andělském muzikantov­i, Forqueray platil za ďábla, plného ohně a temperamen­tu,“dodává Semerádová.

Promítnou Moliera

Festival uzavře v Rudolfinu Slavnost pro krále Slunce, na níž zazní árie a suity z baletů pro Ludvíka XIV. Kromě koncertů organizáto­ři připravili i projekci Molierovy komedie Měšťák šlechticem z pařížského Théâtre Trianon. Představen­í je pojaté jako scénická rekonstruk­ce barokního divadla a jeho záznam vznikl roku 2014. Diváci se mohou přijít podívat 13. července do Kina 35 Francouzsk­ého institutu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia