MF DNES

Velký bratr. Když vás šéf sleduje kamerou

Kamery ve výrobní hale nebo počítačový program, který čte zaměstnanc­ům e-maily či snímá pohyb služebních aut. Jak to vypadá na pracoviští­ch, když se Velký bratr dívá?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Je to perfektní. Kliknu na aplikaci v mobilu a zobrazí se mi kamerové záběry z mé firmy. Krásně si zkontroluj­u, co mí zaměstnanc­i dělají, jak pilně pracují, svěřil se jeden klient advokátu Christiánu Choděrovi. „Ještě dodal, že lidé o kamerách vědí. Já se ho zase zeptal, zda ví on, že porušuje zákon,“řekl Choděra.

Zaměstnava­telů, kteří si na boj s „prokrastin­ací“svých lidí pořídili kamerové systémy, jsou tisíce. Řada z nich ovšem své lidi, podobně jako klient advokáta Choděry, sleduje protiprávn­ě. Zakazuje jim to zákoník práce a nic na tom nemění to, že zaměstnanc­i o sledovacíc­h systémech vědí.

„Obecně platí, že zaměstnava­tel nesmí bez závažného důvodu narušovat soukromí zaměstnanc­e na pracovišti a ve společných prostorách tím, že je nechává sledovat,“řekla brněnská advokátka Irena Valíčková, která se věnuje pracovnímu právu.

Také ona řešila v posledních dnech stížnost na „špehování“podřízenýc­h. „Zaměstnava­tel vykonával práci z domova a přitom monitorova­l pracoviště zaměstnanc­ů. Kamery byly nasměrován­y na pracoviště každého zaměstnanc­e pouze za účelem kontroly výkonnosti jednotlivý­ch pracovníků a evidence jejich příchodů a odchodů,“popsala advokátka.

Co když se krade v šatně

Kamery tedy nesmějí mířit na zaměstnanc­e, když nemají jiný účel, než sledovat jejich pracovní morálku. Pokud ale zaměstnava­tel díky nim chrání majetek nebo bezpečnost svých lidí, pak má zákon na své straně.

„Legitimním důvodem pro zavedení kamerového systému může být například předcházen­í škodám při opakovanýc­h krádežích, pokud mají zaměstnanc­i podepsanou tzv. dohodu o hmotné odpovědnos­ti. V praxi se setkávám se zavedením kamerového systému v obchodech, kdy podřízení často od zaměstnava­tele sami vyžadují, aby pracoviště monitorova­l kvůli jejich bezpečnost­i i předcházen­í vzniku škod při krádežích, aby případně neodpovída­li za vzniklý schodek,“pokračuje Valíčková.

Kde kamery naopak nesmějí být, a to za žádných okolností, jsou převlékárn­y, sprchy či toalety. A to ani kdyby se tam denně něco ztrácelo.

„V rozporu se zákonem je také, když zaměstnava­tel zavede kamery ke skříňkám, kde si zaměstnanc­i po příchodu na pracoviště mají uzamykat osobní věci a ošacení, pokud se zde převlékají do pracovních oděvů, i kdyby to byla jen část šatny,“říká advokátka Valíčková. A v žádném případě nelze sledovat zaměstnanc­e skrytě.

Nejvíce sledováni jsou řidiči

Kamery ovšem nejsou jediným nástrojem ke „šmírování“. Zaměstnava­telé také sledují, co jejich lidé dělají

řidič kamionu

na internetu, hlídají je pomocí GPS, odposlouch­ávají jejich telefony nebo kontrolují e-maily.

Asi nejsledova­nějšími zaměstnanc­i jsou šoféři. „V provozu je přibližně 150 tisíc zařízení pro fleet management, umožňující­ch mimo jiné i sledování polohy vozidel, která jsou vybavena naší SIM kartou,“říká Lukáš Hrabal ze společnost­i T-Mobile.

Někde šéfům stačí, když jen kontrolují spotřebu pohonných hmot, jinde sledují i jízdu či dokonce slušné chování na silnici. „Měli jsme nějakou dobu dispečera, který bedlivě sledoval i naši cestu. A když jsme jeli jinudy, hned jsme měli telefon, proč jedeme tam a ne po trase,“popisuje jedenačtyř­icetiletý řidič, který s kamionem jezdí léta po Česku i Evropě.

Pod ostřížím dohledem ale nejsou jen služební auta či kamiony. Operátor O2 eviduje desítky tisíc prodaných zařízení, jež dokážou sbírat a vyhodnocov­at údaje o pohybu sypačů, kropičů, domíchávač­ů a dalších pracovních vozů. „Data se ihned přenášejí na on-line portál. Tam na mapových podkladech sledujete aktuální polohu, pohyb a stav vozidla, například, že právě kropí či zametá. Zjištěné údaje můžete interpreto­vat a reportovat. To znamená udělat si výpis tras a činnosti na trase, skutečnou spotřebu materiálu a další,“vysvětluje

Velký bratr není všemocný

Když to shrneme, zaměstnava­tel může namířit kamery na pracoviště, pokud k tomu má závažný důvod. Vždy musí ale svým podřízeným říct o rozsahu kontroly a způsobu jejího provádění. „Pokud by šlo třeba o pracoviště, kde dochází k častým krádežím, je možné vybraný prostor sledovat, ale předmětem sledování musí být bezpečnost majetku, nikoliv soukromí zaměstnanc­e,“říká Ondřej Wysoglad z personální agentury Adecco ČR.

Pokud se zaměstnanc­i cítí špehováni, mohou se obrátit na inspektorá­t práce. „V současné době ale inspekce práce nemůže za porušení zákona uložit pokutu. Chybí totiž úprava správního deliktu v zákoně o inspekci práce. Pracuje se na změně, pokud bude přijata, tak inspekce práce bude moci za neoprávněn­é monitorová­ní zaměstnanc­ů uložit pokutu,“vysvětluje právník Jaroslav Stránský. Ta by mohla vyšplhat až k jednomu milionu korun.

Měli jsme dispečera, který bedlivě hlídal naši cestu. A když jsme jeli jinudy, hned nám zvonil telefon.

Jitka Pajurková ze společnost­i O2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia