MF DNES

Druholigov­á Opava je ve finále poháru

Nejlepším hráčem anglické ligy je defenzivní štít. Chápete to?

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

let táhne svůj tým na anglický trůn.

„Každý trenér by ho chtěl mít ve svém týmu. Já to štěstí mám,“pousmál se Antonio Conte.

Před rokem byl Kanté hrdinou při povstání Leicesteru, letos září v Chelsea, která za něj v létě zaplatila zhruba miliardu korun.

Dva tituly ve dvou sezonách a ve dvou různých klubech získal naposledy francouzsk­ý mušketýr Eric Cantona před 24 lety. Mimochodem, taky nosil číslo 7.

„Máme naději, ale ještě jsme nic nevyhráli. Sezona nekončí,“upozornil Kanté s výrazně francouzsk­ým akcentem, když v neděli přebíral cenu pro Nejlepšího hráče sezony. V úterý večer už zase kmital po hřišti a pomohl k vítězství 4:2 nad Southampto­nem.

Sami kolegové ho zvolili tím nejlepším, což se defenzivní­m hráčům v Premier League poštěstilo jen třikrát za poslední čtvrtstole­tí. Vysokou trofej dostali stopeři: Gary Pallister, Paul McGrath a John Terry.

Kanté je jedinečný v tom, jak je užitečný. Nikdo jiný nedokáže tak pravidelně a tak čistě odebírat míč, navíc nezmatkuje, umí driblovat, přihrávat nakrátko i rozdávat křížné pasy. A hlavně je všude. „Někdy se mi zdá, že ho vidím dvakrát,“vystihl spoluhráč Eden Hazard.

Šestadvace­tiletý dříč, jehož rodiče pocházejí z Mali, zůstával dlouho v ústraní. Až když na sebe upozornil v Caen (145 obranných zákroků za sezonu), vytáhl si ho Leicester. To byl srpen 2015! Od té doby se píše fotbalová pohádka přepečlivé­ho skřítka, jenž může být brzy dvojnásobn­ým mistrem Anglie.

Zažraného pracanta Kantého však popularita nijak zvlášť nemění. Ačkoli bere 3,5 milionu korun týdně, na tréninky dál jezdí ve svém Mini Cooperu z bazaru.

ve dvou letech a ve dvou různých klubech může brzy získat N'Golo Kanté.

měří. Ve vzduchu logicky ztrácí, ale na zemi hraje téměř dokonale.

zákroků si připsal v sezoně. Úspěšnost v soubojích má 66 procent. Opava překvapivě zvítězila v semifinále domácího poháru MOL Cupu na hřišti obhájce trofeje Mladé Boleslavi 2:0 a poprvé v samostatné historii postoupila do finále. Třetí tým druhé ligy rozhodl o nečekaném triumfu na hřišti čtvrtého celku nejvyšší soutěže už v úvodním dějství, kdy se trefili Matěj Helebrand a Václav Jurečka. Ve finále, které by se mělo odehrát v Praze, vyzve Opava 17. května Zlín. (ČTK)

 ?? Foto: AP ?? Defenzivní záložník Chelsea N'Golo Kanté se může pyšnit titulem nejlepší hráč anglické ligy. Zvolili ho sami hráči.
Foto: AP Defenzivní záložník Chelsea N'Golo Kanté se může pyšnit titulem nejlepší hráč anglické ligy. Zvolili ho sami hráči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia