MF DNES

Paříž láká podobně jako Praha. MS bude plné hvězd

- — Michael Langr

● Ruská plavkyně

původně neměla na loňské olympiádě v Rio de Janeiru startovat, diváci na ni bučeli, stříbro na 100 m prsa dostalo trpkou příchuť. Julie Görgesové. Šarapovová ovšem na ovace nereagoval­a, ve tváři měla strnulý výraz. Chladný, pro ni tak příznačný.

Ten se během zápasu ale mnohokrát změnil. Šarapovová dlouho nepřipomín­ala ženu, která v minulosti Vinciovou dvakrát až krutě z kurtu smetla.

Hlavně v úvodní sadě se Ruska často zlobila, chybovala, působila rozpačitě. Maska ledové královny se rozpadala. Hned první úder, return proti podání Vinciové, skončil daleko za základní čárou. „Ano, vyšla jsem trochu ze cviku. Snažila jsem se do toho dostat a všechno ostatní vytěsnit,“říkala v rozhovoru na kurtu. Co všechno? Návrat Šarapovové sice provázel zájem fanoušků, také organizace WTA ji přivítala zpět v dobrém, nicméně jsou tu lidé, kteří tak schovívaví nejsou. Ostatní profesioná­lní tenistiky.

Spoustě z nich se nelíbily přiznivé podmínky, kterých se devětadvac­etiletá hráčka dočkala. Šarapovová dostala divokou kartu, její start v prvním kole se posunul až na včerejšek, aby přesně na den vypršel onen distanc za doping. A pak je tu zmíněný černý Petr pro Němku Görgesovou.

„Je mi líto Julie, protože už na turnaji zvítězila a navíc je to Němka. Přála jsem si, aby divokou kartu dostala ona,“přiznala světová dvojka Angelique Kerberová.

Dobrý tucet z nahněvanýc­h tenistek proti Rusce vystoupilo veřejně.

Hnalo by ji přes kvalifikac­e, žádné milosti v podobě divokých karet. „Není to O. K. Pro mě ani pro ostatní,“„Každý, kdo se vrací po dopingu, by podle mě měl začínat od nuly,“řekla Slovenka Dominika Cibulková. Stejně mluví také Alize Cornetová z Francie a mnoho dalších. „Nemá mezi tenistkami přátele,“tvrdí o ní Češka Barbora Strýcová.

Kanada přiveze početnou suitu hráčů Philadelph­ia Flyers v čele s dvojicí Claude Giroux–Wayne Simmonds. A k tomu další esa: Nathan MacKinnon, Matt Duchene (oba Colorado), Ryan O’Reilly (Buffalo). Ruským tahounem budou Nikita Kučerov z Tampy a Artěmij Panarin z Chicaga.

Švédové představí už o víkendu na turnaji Carlson Hockey Games v Českých Budějovicí­ch třeba Gabriela Landeskoga (Colorado) nebo Victora Hedmana (Tampa Bay), kandidáta na Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL. V nominaci mají 11 hokejistů ze zámoří.

Pozadu nezůstávaj­í ani Češi s Jakubem Voráčkem (Philadelph­ia), Tomášem Plekancem (Montreal) a detroitský­m brankářem Petrem Mrázkem. Zadák Radko Gudas z Flyers I na tyto reakce musela Šarapovová při svém comebacku myslet. Ač to nepřiznala, rozporupln­ost celé situace ji nejspíše svazovala.

Když se v meruňkovém tričku postavila na podání a předvedla lacinou dvojchybu, byla nervozita znát. Nakonec předvede ještě dvě, o jednu více než Vinciová.

Šarapovová ale bojovala, navzdory všemu a všem. Nezlomila se, hecovala se svým oblíbeným výkřikem „Come on!“a nakonec mohla slavit.

Další soupeřka? Krajanka Jekatěrina Makarovová. „Jsem ráda za každý další zápas, který mohu odehrát. Je teď pro mě důležité zase vyhrávat sety i zápasy a získávat body do světového žebříčku.“

Tam před včerejším mačem chyběla, před 15 měsíci jej po prohraném finále na Australian Open opouštěla jako šestka.

„Dnes má cesta oficiálně začala.“To už zase byla ledovou královnou.

USA přivezou nejsilnějš­í tým za poslední léta. Nabitá bude i Kanada, Švédsko a Rusko, šest posil z NHL má také český tým

bude reprezento­vat i přesto, že nedávno utrpěl otřes mozku a narodil se mu syn.

Takový zájem musí vedení české reprezenta­ce těšit. I když kouč Josef Jandač varuje: „Tým není vždycky o jménech. Podstatné je, jak se dá mužstvo dohromady a jak drží pospolu.“

Atraktivit­u šampionátu zvyšuje i fakt, že NHL zavřela bránu k cestě na olympijský turnaj, jenž se bude hrát příští rok v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu. Pokud se to ještě nezmění – a ta šance je minimální – zůstane až do příštího Světového poháru (pravděpodo­bně v roce 2020) největší mezinárodn­í událostí mistrovstv­í světa.

I proto se letos bude na co dívat. Více o MS čtěte na str. 18

 ?? Foto: Profimedia ?? Míří na MS Jedna z největších hvězd výběru Kanady Claude Giroux už ladí formu na MS.
Foto: Profimedia Míří na MS Jedna z největších hvězd výběru Kanady Claude Giroux už ladí formu na MS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia