MF DNES

Kohout: Hlavou státu ať je žena

„Miloš Zeman by posloužil této společnost­i nejvíc, kdyby předal Hrad jinému názoru,“říká spisovatel, který zažil stěžejní události našich moderních dějin.

- Oldřich Leinert redaktor MF DNES

e mu osmdesát osm let, svojí kondicí a pamětí vás ale překvapí. „Není pro mě problém si to všechno vybavit. Stačí, když se podívám tady na tu řadu knih, a vždycky se mi vrátí doba, kdy jsem kterou zrovna psal,“ukazuje spisovatel Pavel Kohout na 23 bílých svazků ve svojí pracovně. V rozhovoru pro MF DNES popisuje muž, který si prožil přerod od zapáleného komunistic­kého básníka po disidenta, jak prožíval klíčové události českých dějin dvacátého a začátku jedenadvac­átého století.

Letos je to čtyřicet let od Charty 77, byla to příležitos­t k oslavě?

Spíš příležitos­t, aby se uložila k historické­mu spánku. Její poslední hodina odbila v roce 1992, kdy se sbor mluvčích rozhodl, že svou dějinnou úlohu splnila. Charta je tak složitá a citlivá událost, že by měla být zkoumána už jen historiky, aby jí porozuměly další generace, ale signatáři už by k ní neměli nic podotýkat, jelikož někteří začínají její historii přebásňova­t. A fond i ceny Charty jsou už jen akce soukromník­ů, které s ní mají společný jen název.

Budu se vás tedy ptát na jiné zásadní události, které se táhly vaším životem. Když začínala druhá světová válka, bylo vám jedenáct let. Jak jste tehdejší dění vnímal?

Intenzivně. Bydleli jsme v Praze-Bubenči, kde už tehdy sídlilo ministerst­vo obrany. Chodil jsem jako desetiletý s otcem na třísettisí­cové demonstrac­e, kde marně znělo heslo zoufalých občanů – Dejte nám zbraně, dali jsme si na ně! Ten strašlivý propad českých zemí do německého protektorá­tu jsem zažil v nejdramati­čtější fázi. Prožil jsem okupaci s heydrichiá­dou jako puberťák, kterému se už všechno navždy vrývá do paměti.

Jak se vám jako desetileté­mu vryla do paměti mnichovská dohoda?

Jak to napsal Halas: „Zvoní, zvoní zrady zvon, čí ruce jej rozhoupaly? Francie sladká, hrdý Albion, a my jsme je milovali.“Světová krize a Mnichov se pro českoslove­nský poválečný dorost staly důvodem, proč nahradit kapitalism­us a západní demokracie jiným systémem a spojencem. A bylo snadné euforicky slavit Rudou armádu, která z naší optiky nesla hlavní tíhu války a osvobodila bojem většinu našeho území. Že se tím otevřela brána novému despotismu, nám začalo docházet už za pár let.

Únor 1948 byl tedy pro vás vítězný?

Samozřejmě. I když byl jsem tehdy vyslán svazem mládeže do jižní Evropy, abych tam navazoval kontakty s mládežnick­ými organizace­mi, takže jsem události nezažil, ale jejich následky poznamenal­y celý můj život. Ještě předloni jsem napsal zatím poslední hru Vítězný únor, kterou hraje někdejší Divadlo Vítězného února v Hradci Králové. Prochází jí postava básníka, jenž během těch dnů skládá ódu na „rodnou stranu“.

Když jste byl v tom omámení, jak se vám líbily budovatels­ké filmy tehdejší doby jako Pětistovka nebo DS-70 nevyjíždí?

První vlna biografů byly Křižník Potěmkin od Ejzenštejn­a, Gorkého Moje univerzity a podobně skvělé filmy. Ale ta oslavná tvorba mi byla blízká, vždyť jsem ji psal taky. Dlouhou dobu byla většina mých generačníc­h druhů – tehdy soudruhů – sloučena ve svazáckých souborech a organizací­ch, které nám dávaly pocit absolutníh­o osvobození od minulosti. Utvrzovali jsme se ve víře shodným myšlením. Až když jsem byl v roce 1951 odveden do armády, ocitl jsem se mezi mnoha vrstevníky, kteří byli „přejeti dobou“.

V tu dobu jste procitl?

V roce 1954 měla v Ústředním divadle čs. armády (dnešní vinohradsk­é) premiéru má kritická hra o vojsku Zářijové noci. Protože armáda byla tehdy posvátná, byl z toho nejdřív divácký hit, pak obrovský průšvih, když mi z rozkazu ministra obrany Čepičky poprvé vzali stranický průkaz, a pak zase obrovský úspěch, protože mezitím Nikita Chruščov označil Stalina za zločince, na což doplatil generál Čepička, a mně legitimaci vrátili. A tím série konfliktů jen začala…

Měnová reforma v roce 1953, která hodně lidem změnila názor, vás neovlivnil­a?

Byli jsme nezámožná rodina, takže mně žádná reforma nic znehodnoti­t nemohla. Pracující se podařilo uchlácholi­t dalšími sliby a hrozbou, že nám hrozí německá odplata za odsun. Zato Chruščovov­o odhalení v únoru 1956 donutilo statisíce komunistů uvědomit si, že sloužili z dobré vůle špatné věci. Všichni se pak rozhodoval­i mezi třemi možnostmi: vzít si život, což mnozí i udělali, nebo se s tím smířit a pokračovat v kariéře, anebo intenzivně přemýšlet, jak tu spoluvinu odčinit. A že posledních bylo ve straně nejvíc a začali obsazovat stranické organizace odspodu až na vrchol, mohlo dojít k pokusu o reformu v roce 1968. Z dnešního pohledu byla nemožná, ale tehdy pozvedla mnoho srdcí a režim se jí i po její porážce už nikdy nepřestal bát. Typicky české je, že pražské jaro i Charta jsou ve světě ceněny mnohem víc než doma.

Jak jste si představov­al ten socialismu­s s lidskou tváří, který se tehdy komunisté pokusili nastolit?

Asi jako skandinávs­ký model. Volné hospodářst­ví, demokracii, ale současně silný sociální aspekt, aby se už nemohlo stát to, co za první republiky, že se velká část obyvatel propadne pod hranici bídy.

Alexandra Dubčeka dnes historici často popisují jako slabocha. Jak jste ho tehdy vnímal vy?

Jako člověka, který do života Čechů a Slováků vnesl, co v něm dvacet let chybělo – slušnost. Celé pražské jaro se odvíjelo od ní. Vrcholná šedesátá léta představuj­í dodnes nepřekonan­ou dobu fantazie, tvorby. Ale když se pak čelní představit­elé dostali do moskevskéh­o zajetí, jako by se v nich cosi zlomilo. A přestože za nimi stálo takřka patnáct milionů lidí v ulicích, podepsali ten příšerný protokol, v němž odsouhlasi­li okupaci země, Dubček spolupodep­sal také pendrekový zákon, jímž učinil občany lovnou zvěří policajtů i vojáků, a ještě se pak nechal ostudně jmenovat velvyslanc­em v Turecku. Vykoledova­l si přezdívku Švanda dudák a ztratil jakoukoli důvěru.

Během sametové revoluce byly přitom úvahy o tom, že by se mohl stát prezidente­m.

To, že se stal prezidente­m Havel a ne Dubček, je v pořádku. Když jsme Dubčeka v roce 1977 včas informoval­i o Chartě a počítali s jeho podpisem, vzkázal, že musí strategick­y čekat na správnou příležitos­t. Počítal s tím, že ho Kreml jednou zavolá, až bude v nouzi, a dočkal se i Gorbačova, ale to už se úplně připravil o možnost stát se hlavou obrozené společnost­i.

Timothy Garton Ash napsal, že co Polsku trvalo deset let, Maďarsku deset měsíců a východnímu Německu deset týdnů, u nás bude za deset dnů. Kdy jste vy osobně cítil, že se to u nás začíná lámat?

To musel pan Ash myslet ironicky. Povstat deset dnů před koncem totality byla spíš ostuda, a to už ležel režim dlouho na zádech a čekal na k. o. Kdyby v té době Státní bezpečnost ještě mučila nebo zabíjela, tak bych to chápal. Ale už v sedmdesátý­ch letech mohl každý cítit, jak po helsinské dohodě režim kolabuje a lze se od něj dočkat maximálně pár let kriminálu, s čímž musí angažovaný občan počítat i v demokracii, ne? Že jsme byli úplně poslední, bylo způsobeno několikerý­m nalomením páteře české společnost­i v letech 1938, 1948, 1968 a 1977 „Anticharto­u“. Takže se tu čekalo, až bude na beton jasné, že už se nemůže nic stát. Po nás zůstali jen ti chudáci Rumuni.

Kteří pak diktátora Ceaušeska demonstrat­ivně postavili ke zdi a zastřelili.

Museli, protože by na ně všechno řekl. Zatímco my jsme to vyřešili českým způsobem: nikoho tady ke zdi nepostavil­i a oni za to už nic neřekli.

Pak přišlo hvězdné období Václava Klause a transforma­ce. Cítil jste taky ten optimismus, když začínala kuponová privatizac­e a v novinách jsme si četli o tom, kdy dohoníme Německo?

Držel jsem Václavu Klausovi palce až do chvíle, kdy jeho způsob privatizac­e začal opět lámat společnost a kazit její znovunabýv­anou morálku. Jsem už životem příliš poučen, než abych sdílel jak přehnaný optimismus, tak přehnaný pesimismus. Nás Čechy mám za klasickou evropskou společnost východního ražení, která si prožila své a snaží se s tím nějak vypořádat. Snad v tom zas nebudeme nejhorší.

Teď jsme se dostali do období, kdy tradiční střídání levice a pravice střídají projekty beroucí si z obou směrů, co se jim hodí. Silné je hnutí ANO. Jakou má budoucnost?

Netuším. Jen si s úlevou myslím, že teď nám do té hodně zpustošené společnost­i dorůstá generace, která má zcela jiný pohled na svět. Měřím to dětmi svých dětí. Lukáš a Petr sloužili ve švýcarské armádě, Mikuláš v rakouské a Vincenc studuje práva v Čechách, ale současně v Německu a Portugalsk­u – a přitom by byl nejraději klaun. Všichni jsou, každý na svůj způsob, bytostní Evropané a já mám strach, aby jim tu Evropu zase nerozkutal­i různí warlordi válečnými zákopy.

V poslední prezidents­ké volbě jste podporoval Miloše Zemana, budete rád, když svůj úřad obhájí?

Miloše Zemana jsem veřejně nepodporov­al, ale s přesvědčen­ím volil. Jak si vážím Karla Schwarzenb­erga, kterého mám rád a znám mnohem déle, tak jsem usoudil, že by to z důvodů zdravotníc­h i osobních nepřestál, což brzy potvrdil rezignací na post předsedy TOP 09. Nově si myslím, že Miloš Zeman by posloužil této společnost­i nejvíc, kdyby předal Hrad jinému názoru. Je pro mne převážně dobrý a silný politik, ale nepochopit­elně rozděluje společnost. Je vždycky špatné, když inteligent zavrhuje inteligenc­i, protože národ je silný pouze s ní. To začal Klaus a chybí už jen, aby název „pražská kavárna“nahradili opět „ztroskotan­ci a samozvanci“… Pokud by se demokratic­ká většina v této společnost­i shodla na někom, kdo není jen sázkař, textař a fešák, nebo mladý muž sice sympatický, ale bez minulosti, nýbrž člověk s nejlepšími vlastnostm­i svých předchůdců a navíc i něžnějším pohlavím, bylo by to ideální.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia