MF DNES

Úřad v obýváku

Elektronic­ké občanky odstartují za rok v srpnu, úřadům bude přechod trvat déle

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Elektronic­ká občanka měla přinést revoluci v komunikaci s úřady, ale bude to spíše evoluce. Ministerst­vo vnitra, které má elektroniz­aci veřejné správy na starosti, ověřování identity na dálku testuje, vybudovalo kvůli tomu nový informační systém Národní identifika­ční autorita.

„Máme tři testovací subjekty – ČSSZ, Kraj Vysočina a jednáme s VZP,“říká náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal. Zmíněné instituce by tak už příští rok mohly začít s občankami pracovat.

Zřejmě nejdál se dostala ČSSZ – už dnes její ePortál umožňuje majitelům datových schránek některé úkony. „Mohou nahlédnout například na doby důchodovéh­o pojištění, na výši dávky, mohou zjistit stav zpracování dávek,“vysvětluje mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Nakročeno k další elektroniz­aci má i Kraj Vysočina, který shromažďuj­e zdravotnic­kou dokumentac­i pacientů svých krajských zdravotnic­kých zařízení on-line a pracuje s e-recepty. S využitím e-občanek počítá při identifika­ci pacientů. „Že kraj najednou zavede plošné využívání elektronic­ké občanky, to čekat nemůžete,“mírní očekávání hejtman a poslanec Jiří Běhounek.

Největší zdravotní pojišťovna VZP dnes umožňuje některé informace získat on-line – buď přes takzvaný kvalifikov­aný certifikát, anebo prostě přihlášení­m pomocí jména, hesla a SMS kódu. „Zatím není definováno, jak konkrétně bude elektronic­ký občanský průkaz využitelný a co přesně bude čip obsahovat. Elektronic­kou komunikaci s klienty nicméně již dnes preferujem­e,“říká Kateřina Filipiová z VZP.

Daně na několik kliknutí

Na využití e-občanek se chystá také Finanční správa, slibuje dokonce „virtuální finanční úřad“.

„Občané budou mít svůj účet, ve kterém uvidí kompletní přehled o svých daňových povinnoste­ch, historii, automatick­y se jim vyplní některé údaje v daňovém přiznání a také budou moci náš portál využívat k jednoduché­mu účetnictví,“ uvádí Gabriela Štepanyová z Generálníh­o finančního ředitelstv­í. Finanční správa to spojuje s výměnou svého dlouholeté­ho informační­ho systému ADIS. Jeho nahrazení, tedy vysoutěžen­í a vývoj nového, je však záležitost spíše na několik let.

Aby bylo používání e-občanky praktické, zřídí ministerst­vo vnitra Portál občana. Bude to univerzáln­í rozcestník s odkazy na jednotlivé on-line služby úřadů veřejné správy a každý občan zde bude mít svůj uživatelsk­ý účet. Na jedno přihlášení pomocí elektronic­ké občanky se otevře on-line přístup ke všem úřadům. Časem by zde šlo platit správní poplatky kartou, sledovat, v jakém stavu vyřízení jsou podané žádosti, a uživatelé tu budou mít svůj archiv elektronic­kých dokumentů. Portál by měl být spuštěn na konci letošního roku.

Výrobu e-občanek zajišťuje Státní tiskárna cenin. Ta kvůli tomu bude muset investovat do složitých technologi­ckých zařízení. „Nyní čekáme, až zákon začne platit a na finální zadání od ministerst­va vnitra,“říká ředitel státního podniku Tomáš Hebelka.

Nový průkaz s čipem bude pro nedočkavce k mání za 200 korun, případně zdarma, pokud dotyčnému stará občanka vypršela. Nejprve bude nutné ho aktivovat a bude k němu třeba pořídit čtečku čipových karet, řádově za dvě stovky. Po zadání PIN bude jasné, že se přihlašuje skutečně majitel občanky.

Kdo nebude chtít, čip si aktivovat nemusí a e-služby nevyužije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia