MF DNES

Kaczynskéh­o strana už není v Polsku nejsilnějš­í

- — Luboš Palata

Mluvčí vládnoucí polské strany Právo a spravedlno­st (PiS) doporučila včera novinářům, aby nečetli průzkumy voličské podpory. Není divu, strana, jež získala na podzim roku 2015 37,5 procenta hlasů a těsnou většinu v Sejmu, má podle několika posledních průzkumů dnes o téměř deset procent horší výsledek.

Podle včera zveřejněné­ho průzkumu renomované agentury Kantar MB se opoziční Občanská platforma poprvé po dvou letech v popularitě dokonce dostala před Právo a spravedlno­st. Platformu by volilo 31 procent Poláků, zatímco PiS 29 procent.

I Gazeta Wyborcza, hodně kritická vůči vládě, však varuje před předčasným nadšením. „Není možné příliš jásat. Jasné je zatím pouze to, že Občanská platforma PiS dohání,“píše v komentáři k výsledku průzkumu Agnieszka Kubliková. „Bezpochyby ale PiS přestává být nedostižný­m lídrem průzkumů s převahou někdy i dvaceti procent nad všemi dalšími stranami. Přestává být stranou, která nemá s kým prohrát,“uvádí komentátor­ka.

Podobně komentuje změnu poměru sil i deník Rzeczpospo­lita. Ten si na průzkumu všímá faktu, že počet příznivců PiS přestal klesat a drží se na necelých třiceti procentech voličů, kteří tvoří tvrdé jádro, jež jen obtížně přejde k opozici. „Změna nastala ne proto, že by počet příznivců PiS dále klesal, ale proto, že Občanská platforma jde nahoru,“uvádí Rzeczpospo­lita.

Zlom v popularitě PiS nastal v březnu, kdy se polská vláda v čele s premiérkou Beatou Szydlovou postavila proti tomu, aby polský expremiér Donald Tusk pokračoval v druhém funkčním období jako prezident Evropské unie. Polsko proti Tuskovi hlasovalo jako jediné, a volbě nakonec nezabránil­o.

Premiérka Szydlová výsledky průzkumu bagatelizo­vala s tím, že „není čas předvolebn­í kampaně“. Současně ale varovala členy své vlády, že někteří by mohli mít problém. „Někteří ministři více než na výsledky celé vlády myslí na svoji vlastní kariéru. Mluvili jsme o tom, že slabý hráč, který navíc neposlouch­á pokyny trenéra, může být vyměněn,“varovala šéfy resortů Szydlová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia