MF DNES

Test nákupních tašek

České obchody budou muset zrušit igelitové tašky zdarma. MF DNES testovala, jak jsou na tom s kvalitou jejich placené varianty. V některých lze odnést i basu piv.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Unese igelitová nebo papírová taška, která je k mání za pár korun u pokladny v obchodě, dvacet lahví piva? To je zhruba 16 kilogramů, když vezmeme v úvahu váhu obsahu i skla.

Na první pohled vcelku nesmyslná otázka. Jenže...

Obyčejná taška, která byla ještě donedávna zdarma k nákupu, už se bude muset od ledna podle zákona prodávat aspoň za své náklady. Příslušná novela prošla minulý týden i Senátem. Česko ji kvůli normám Evropské unie muselo schválit povinně. Brusel tak chce docílit, aby lidé snížili spotřebu igelitek a v roce 2019 si kupovali ideálně jen dvě nové týdně. Dnes připadne v Evropské unii jedna taška na hlavu denně. Důvody omezení jsou přirozeně ekologické. Řetězce zareagoval­y samy v předstihu a tašky zdarma postupně ruší. Nabízí je stále například jen řetězec Tesco v oddělení módy F&F nebo Alza. Cena běžné „ekologické“nákupní tašky se tak už nyní vyšplhala skoro k 10 korunám. Takže už stojí za to vědět, která vydrží a která ne.

Paulus vydrží

Pro test jsme zvolili pivo Velkopopov­ický kozel a nakoupili tašky v pěti různých řetězcích: Albert, Tesco, Žabka, Billa a Lidl. V Tesku jsme pořídili hned dva druhy. Nejprve jsme do každé naložili deset lahví piva (zhruba 8 kilogramů) a všechny tašky vydržely. Pak jsme chtěli množství zdvojnásob­it, i když třeba do menší tašky z Billy se kvůli objemu vešlo piv jen jedenáct.

„Vítězem“testu se nakonec stala velká papírová taška z Lidlu za pětikorunu s reklamním obrázkem kuchaře Romana Pauluse, která pojmula dvacet piv a nezačala se ani prověšovat. Deklarovan­ou nosnost má sice 12 kilo, ale vydrží ve skutečnost­i víc. Na cestu po městě by to asi nebylo, ale od obchodu k autu byste dvacet piv odnesli.

Podobně 20 piv odnesete i v recyklovan­é tašce od Teska (s obrázkem zelené louky), ale té se začínají ihned nebezpečně natahovat uši. Papírová taška z Albertu sice vypadá podobně jako ta od konkurenta Lidlu, ale vydrží méně.

Naopak slaboučká igelitka od Žabky prokázala, že se opravdu nehodí pro velké nákupy, ale pro pár rychlých položek, když sháníte něco na příští den k snídani. Stačilo deset lahví, aby se v ní začaly dělat díry, a patnáct na to, aby se rozpadla.

Ekologie s otazníkem

Na tašce řetězce Žabka je napsáno, že je vyrobena z biologicky snadno odbouratel­ného materiálu, taška z Teska je zase z „recyklovan­ého materiálu“. Obojí má budit dojem, že je taška ekologická. Podle Ladislava Trylče z ministerst­va životního prostředí to ale tak jednoduché není. Zákaz poskytován­í zdarma se týká i těchto tašek.

„Tahle regulace se vztahuje i na tašky z tohoto plastu neplastu. Hodně výrobců tvrdí, že se jejich taška biologicky rozloží. Ale není na to žádná norma, která by zaručovala, že když tu tašku dáte do kompostu, tak se rozloží v nějaké konkrétní době,“vysvětluje Ladislav Trylč z odboru odpadů ministerst­va životního prostředí.

Dnes se v Česku spotřebuje asi 1 500 tun igelitovýc­h tašek na osobu ročně. Unie by ráda roční spotřebu snížila na 90 tašek na osobu, a to do roku 2019, a na pouhých 40 v roce 2025. Výjimku budou mít jen sáčky na pečivo. V Česku budou sice tašky zpoplatněn­y, ale jsou i státy jako Itálie, které přikročily rovnou k zákazu igelitek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia