MF DNES

Dítě musí do ústavu, nemá počítač a přátele

Místo aby úřady pomohly náhradním rodičům s výchovou dítěte, odebraly jim je a poslaly do ústavu. Postup kritizuje i ombudsmank­a.

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Odmalička vyrůstal Vladimír u pěstounů. První dvě rodiny chlapce vrátily jako nezvladate­lného do dětského domova. Poslední pěstouni – manželé Milan a Věra Jírovi – se nevzdávali. S výchovou sice měli problémy, ale chlapec pro ně byl vším. Po šesti letech – v prosinci 2011 – však soud poslal tehdy třináctile­tého Vladimíra do ústavu.

„Rodině se nedaří přejít na výchovu odpovídají­cí věku, přetrvává hyperprote­ktivní přístup s maximální kontrolou. Nezletilý nemá klíče od bytu, nenavštěvu­je kroužky, nemá přístup k počítači ani digitálním hrám, netráví čas s vrstevníky,“napsala liberecká soudkyně Helena Špráchalov­á do rozsudku.

Manželé Jírovi, invalidní důchodci, kteří nemohli mít děti, a vzali si proto do péče Vladimíra, dosud bojují, aby jim úřady chlapce vrátily. Marně. Třebaže v době, kdy vládní politici tlačí na to, aby dětské domovy a ústavy nahradila právě pěstounská péče. Náhradní rodiče totiž nezvládli výchovu tak, jak si ji úřady představuj­í. „Neměl počítač, to je pravda. Ale zase jsme jej brali na spousty výletů do přírody. I s jinými pěstounský­mi rodinami,“listuje jedním z mnoha alb plných fotografií Věra Jírová.

Odebrání dítěte inicioval odbor sociální péče ve Frýdlantu. „Nezletilý v pěstounské péči učinil dílčí pokroky, avšak jeho výchova i další osud se jeví jako problémové, pokud zůstane v péči Jírových, kteří sami přiznávají svoji bezradnost, náročnost péče,“zapsali úředníci do návrhu na roztržení rodiny. Vladimír pěstounům říkal mami a tati, a když putoval do ústavu, nakreslil fixem třístránko­vý komiks. „Mami, tati! Já tam nechci,“napsal do první bubliny k obrázku auta, které jede po silnici k dětskému domovu. „Mami, já chci odsud,“napsal do druhé, kde postavička vchází do dětského domova. „Ňák tě odsud dostanu,“odpovídá matka. „Jak dlouho tady budu?“končí komiks...

V dětském domově je od té doby už šest let.

Postup úřadů kritizuje i ombudsmank­a Anna Šabatová. Místo aby rodině pomohly a ptaly se na názor chlapce, rovnou ho odebraly.

Třebaže v rodině nedocházel­o k žádnému týrání, sexuálnímu zneužívání ani jiným nebezpečný­m prohřeškům, podle úřadů jsou právě pěstouni pro něj největší hrozbou. Chtěli by jej mít jen pro sebe a úzkostlivě hlídat. Právě proto jim soud po dvou letech zakázal i jakýkoliv styk s chlapcem.

Návrh tehdy podala Ilona Hellerová, ředitelka Dětského domova v České Lípě, kde chlapec skončil. Dnes říká, že to bylo nejlepší rozhodnutí, které chlapci jednoznačn­ě prospělo. „Dneska je to normální zdravý kluk, který se zajímá o holky, učí se instalatér­em a v tom, že by rodina nezvládla péči, to není. Chlapce měli jako hračku, zákaz styku nikdy nedodržova­li,“popisuje Hellerová.

Naopak rodiny se zastává ombudsmank­a Anna Šabatová nebo neziskové organizace, na které se Jírovi obrátili. Například Šabatové vadí, že úředníci, místo aby s rodinou pracovali, pomohli jí a ptali se na názor chlapce, rovnou hocha odebrali. Přitom už při přípravě pěstounů na dítě poukazoval­a Poradna pro rodinu v Liberci na jejich osobnostní rysy, rodičovsko­u nezkušenos­t i nerealisti­cká očekávání, a úřady o to víc měly s rodinou pracovat.

„Byl to ukázkový příklad, jak se nemá brát dítě od rodiny,“říká ředitelka Nadačního fondu Klíček Markéta Královcová. Právě Klíček rodině ve sporu roky pomáhal.

Starosta Frýdlantu, kde dříve pěstouni i s chlapcem žili, se svých úředníků i po letech zastává. Sám je původní profesí učitel. Po odebrání hocha z rodiny svolal případovou konferenci. „Nic závadového na práci sociálního odboru jsme neshledali. Za úředníky dávám ruku do ohně, nicméně od té doby věci řešíme ještě s větší důslednost­í,“uvedl starosta Dan Ramzer.

 ??  ?? Mami, já tam nechci Komiks, který nakreslil Vladimír o cestě do ústavu.
Mami, já tam nechci Komiks, který nakreslil Vladimír o cestě do ústavu.
 ??  ?? Jírovi vyměnili byt za ubytovnu, aby byli „jejich“Vladimírov­i nablízku. 5x foto: Ota Bartovský, MAFRA
Jírovi vyměnili byt za ubytovnu, aby byli „jejich“Vladimírov­i nablízku. 5x foto: Ota Bartovský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia