MF DNES

Babiš má odejít, zní z ČSSD

Premiér Sobotka do středy rozhodne, zda odvolá ministra Babiše. Z okolí šéfa ČSSD zaznívá, že už není cesty zpět.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Jisté to ještě není. Ale zdroje z okolí premiéra Bohuslava Sobotky se shodují – pokud se to přes tento prodloužen­ý víkend premiérovi nerozleží v hlavě, do středy oznámí, že z vlády odvolá její výraznou postavu. Ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Už včera ráno se Sobotka sešel se špičkami ČSSD na pravidelné páteční schůzce. Na to, jak napjatá je situace ve vládě, to bylo překvapivě rychlé a hladké jednání. Premiér oznámil, že Babiš šéfovi Sněmovny a spolustran­íkovi z ČSSD Janu Hamáčkovi skutečně doručil – jak mu poslanci do konce dubna uložili – svoje vysvětlení kauzy nákupu korunových dluhopisů. A že si teď vezme pár dní na rozmyšleno­u, aby se s materiálem seznámil. A do středy se rozhodne, jak dál.

Svoji příležitos­t vyjádřit se k tomu, zda s Babišem ve vládě setrvat, nebo odvolat, měli i ostatní členové vedení ČSSD. A pro Sobotku mohly být jejich názory povzbuzují­cí.

Přesvědčuj­í ho: Řízni do toho

Trio premiérový­ch nejbližšíc­h spojenců ze současného předsednic­tva ČSSD – Milan Chovanec, Petr Dolínek a Jan Birke – totiž jsou pro to, aby do toho Sobotka „říznul“.

Byť Birke, který je zároveň volebním manažerem strany, ještě před pár dny podle informací MF DNES váhal, zda takový krok ČSSD v kampani do podzimních voleb nepřinese víc škody než užitku.

Zbylá trojka z vedení ČSSD, Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová a Jan Hamáček, už zdaleka tak nadšená z plánu odvolat Babiše není.

Hlavně Marksová se Zaorálkem se proti tomu ozývají, Hamáček zůstává opatrný na obě strany. Zaorálek s Hamáčkem však na včerejší jednání ani nepřišli, protože byli mimo Česko. Proti odvolávání Babiše tak mluvila jen Marksová. Ale k Chovancovi s Dolínkem a Birkem má Sobotka v tuto chvíli blíž.

A právě od těchto mužů si Sobotka mohl poslechnou­t logický argument, proč Babiše z vlády odstranit: Poté, co jsme rozehráli tuto hru, už není cesty zpět. Neodvolat teď Babiše, ztratili bychom tvář. Sobotka už taky včera – byť opatrně – naznačil, že proti ministrovi financí zakročí.

„Odmítám, že by ČSSD usilovala o rozbití vlády. Jako předseda vlády ale nemohu a nebudu zavírat oči před vážnými kauzami a podezřením­i, ať by se týkaly jakéhokoli člena vlády,“řekl premiér.

Dal však najevo, že se rozhodne sám. A i proto lidé z jeho okolí mluví opatrně. V hlavě mají totiž třeba ještě situaci z loňského podzimu, kdy už měla sbaleno ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Sobotka jí oznámil, že ve vládě skončí. Na poslední chvíli si to však rozmyslel.

Teď má Sobotka před sebou rozhodován­í ještě těžší. Odvolání Babiše by totiž mohlo znamenat půl roku před volbami i pád vlády.

„Ani jedna varianta nám body nepřinese. Když premiér Babiše neodvolá, můžeme být označováni za spoluviník­y. Když ho odvolá, uděláme z něho mučedníka,“popisuje Sobotkovo dilema jeden z vlivných členů ČSSD.

Vydělal by Zeman

V hnutí ANO zatím nejsou rozhodnuti, zda by v případě Babišova odvolání ve vládě zůstali. Byť zdroje z ANO i ČSSD naznačují, že pád vlády je málo pravděpodo­bná varianta. ANO by totiž nerado před volbami přepustilo ministerst­va politické konkurenci z ČSSD.

A obavy z tohoto kroku mají i sami sociální demokraté a opoziční TOP 09 – pro změnu z toho, že by na pádu vlády nejvíc vydělal prezident Miloš Zeman. Ten by jako zkušený politický hráč, co si v posledních letech rozumí mnohem víc s Babišem než se Sobotkou, rozhodně nemusel představy šéfa ČSSD akceptovat jen tak.

Prezident už to ostatně naznačil. „Pozval bych si pana premiéra a zeptal bych se ho, zda má cenu odvolávat jakéhokoli ministra půl roku před volbami. Je to velmi absurdní a velmi neobvyklé,“řekl v televizi Barrandov.

Pokud Sobotka Babiše odvolá, nejpravděp­odobnější variantou v tuto chvíli je, že by ministerst­vo financí do voleb převzala současná náměstkyně Alena Schillerov­á.

Babiš by si tak na ministerst­vu financí dál mohl udržet dobré kontakty. Ale přitom se už naplno věnovat předvolebn­í kampani.

„Budu psát vizi Česko 2035, řídit hnutí a připravova­t program ANO do sněmovních voleb. Hlavně ale budu chodit mezi lidi a vyprávět jim, jak to chodí v politice a co chceme pro ně udělat, aby se všem dařilo líp,“reagoval Babiš na dotaz MF DNES, co by dělal, pokud by ho Sobotka odvolal. s přispěním Evy Pospíšilov­é a Adély Paclíkové

Když premiér Babiše neodvolá, můžeme být označováni za spoluviník­y.

 ?? Foto: T. Krist, MAFRA ?? Musí skončit, zní z ČSSD na konto ministra financí.
Foto: T. Krist, MAFRA Musí skončit, zní z ČSSD na konto ministra financí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia