MF DNES

Úřad proti lžím našel jen jednu

- — Jakub Kotalík, iDNES.cz

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám na ministerst­vu vnitra funguje téměř čtyři měsíce. Za tu dobu upozornilo zatím jen na jednu dezinforma­ci. Nevyplnily se tak hysterické reakce na jeho vznik, které varovaly před cenzurním úřadem.

Na Twitteru, přes který centrum komunikuje, v únoru pouze upozornilo na stanovisko Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který reagoval na poplašnou zprávu, takzvaný hoax, konspiračn­ího webu Aeronet. Ten své čtenáře strašil radioaktiv­ním mrakem a nabádal k nákupu dozimetrů a jodových tablet.

Přestože záměr vyvracet dezinforma­ce rezonoval ve společnost­i nejvíce, resort upozorňuje, že jde pouze o zlomek činnosti centra, které „se věnuje celé škále hybridních hrozeb ve vnitřní bezpečnost­i a jehož činnost je z 95 procent neveřejná“.

„V oblasti dezinforma­cí se pak soustředím­e na ty dezinforma­ce, které závažným způsobem ohrožují vnitřní bezpečnost ČR. Reakce odborné i laické veřejnosti ukazují, že zřízení centra bylo krokem správným směrem. Současně se ukázalo, že je takto vnímáno i našimi evropskými a atlantický­mi partnery. Jsou obecně oceňovány kroky, které ČR v tomto směru systematic­ky podniká,“sdělil iDNES.cz mluvčí resortu Jiří Korbel.

Centrum bude bránit volby

Ministerst­vo uvedlo, že centrum po konzultací­ch se zpravodajs­kými službami založilo expertní skupinu, která má zabránit nelegitimn­ím zásahům do průběhu voleb, za něž vnitro zodpovídá. Jako oblasti možných problémů ministerst­vo uvádí

Cenzura se nekoná. O centru proti dezinforma­cím zatím nebylo příliš slyšet

kybernetic­ké útoky, incidenty při volebních shromážděn­ích, hlasování v zahraničí či otázku komunikace a koordinace uvnitř státní správy.

Objevily se rovněž informace, že CTHH by rádo spolupraco­valo v boji proti dezinforma­cím s Facebookem. Na takzvané fake news se Facebook zaměřil už například v USA, kde uživatele upozorňuje, že sdílí snadno vyvratitel­nou konspiračn­í lež. Jak by měla vypadat spolupráce českého státu s Facebookem, je zatím tajemství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia